Rețete cu pește pentru Revelion 2019: cum pregătim dorada, păstrăvul și crapul

Victor Anghel   
în Stiri de ultima ora
31/12/2018, 10:38
Rețete cu pește pentru Revelion 2019: cum pregătim dorada, păstrăvul și crapul GALERIE FOTO
Rețete cu pește pentru Revelion 2019: cum pregătim dorada, păstrăvul și crapul

Peștele este unul dintre alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masa pregătită de Revelion. Astfel, pentru petrecerea de bun venit a anului 2019, v-am ales trei rețete speciale care vă vor ajuta să pregătiți dorada, păstrăv sau crap ca chefii restaurantelor cu stele Michelin. Iar invitații alături de care vă veți distra, fie ei membrii ai familiei sau prieteni, vă vor lăuda și chiar vă vor ruga să le împărtășiți secretul după care ați pregătit peștele. Atenție însă, specialiștii în Feng Shui au avertizat și anul acesta care este alimentul complet interzis în noaptea dintre ani; nici nu trebuie să îl pui pe masă, spun aceștia.

Nu doar ce ai pe masa de Revelion e important, ci și ce îmbraci și porți în buzunare în noaptea dintre ani. Desigur, există numeroase tradiții și obiceiuri și în jurul ultimei zile din an, respectiv 31 decembrie.  În plus, vâscul… acea plantă magică cu bobițe sidefii nu e folosită doar ca prilej de ați săruta persoana iubită, ea face și altfel de minuni.

Rețete cu pește pentru Revelion 2019: cum pregătim dorada, crapul și păstrăvul

În rândurile de mai jos sunt prezentate trei rețete cu pește după care poți pregăti dorada, crap sau păstrăv pentru cei alături de care vei sărbători anul acesta Revelionul.

Dorada pe pat de legume

Cei care preferă peștele dorada pot opta „îl odihnească” pe un pat de legume atunci când îl savurează. Pentru rețeta pe care v-am ales-o aveți nevoie de următoarele ingrediente:

– 2 bucăți de pește doradă;
– 1 lămâie mare;
– 1 dovlecel verde (zuchinni);
– 1 ceapă roșie;
– câteva roșii cherry;
– 3-4 căței usturoi;
– câteva fire pătrunjel verde;
– 2-3 linguri ulei măsline;
– sare de mare;
– piper cu lămâie;
– piper mozaic.

Cum se prepară rețeta dorada pe pat de legume: prima dată se curăță peștele de solzi, se despică pe burtă și i se scot intestinele, după care se spală cu apă rece. Ulterior, se condimentează bucățile de dorada în interior și la exterior cu sare de mare și piper cu lămâie, după care se introduc în burta lor feliile de lămâie și câțiva cățeii de usturoi.

Dovlecelul este tăiat felii, ceapa, rondele și se pun toate într-un vas termorezistent. Se adaugă și roșiile cherry, se stropește cu uleiul de măsline și se condimentează cu sare de mare și piper mozaic. Acum a sosit momentul să fie așezați peștii pe patul de legume ca „să se odihnească” în timpul în care stau la cuptor. Acesta se dă la 200 de grade și se bagă timp de aproape 20 de minute până când peștele se rumenește frumos. La final se așezonează cu pătrunjel verde tocat mărunt și alte legume, după cum ți-e pofta inimii.

Dorada pe pat de legume așezonat cu pătrunjel verde

Crap în sos de roșii la cuptor

Ca să pregătești crap în sos de roșii delicios la cuptor ai nevoie de următoarele ingrediente:

– 4 bucăți de crap;
– 5 căței usturoi;
– sare;
– piper;
– busuioc;
– 1 ceapă mare;
– 5 roșii.

Mod de preparare a rețetei crap în sos de roșii la cuptor: se amestecă într-o farfurie: sarea, pipereul, 3 căței de usturoi pisat și busuiocul. Ulterior, se condimentează bucățile de crap și se acoperă cu folie după care se dau la frigider timp de 30 minute. În blender se adaugă ceapa curățată, usturoiul, roșiile și se blenduiesc.

Ultimii pași înainte de a îi face chiar și pe cei mai mofturoși să poftească la acest preparat sunt: se unge cu ulei vasul termorezistent, după care se adaugă sosul de roșii, deasupra bucățile de crap și se dă la cuptor până scade sosul și se rumeste frumos.

Crap în sos de roșii la cuptor

Păstrăv cu legume la cuptor

Dacă vrei să pregătești păstrăv cu legume la cuptor ai nevoie de :

– 3 bucăți de păstrăv;
– 2-3bucăți de morcov;
– 1 ceapă;
– 2-3 legaturi de pătrunjel;
– sare
– piper

Pentru sos meuniere trebuie să folosești: 50-100 g unt; sare + piper și 1-2 lămâi.

Mod de preparare a păstrăvului la cuptor: în primul rând se curăță păstrăvul și se presară peste el sare, piper, după care se unge tava cu unt și se bagă la cuptor. Morcovul și ceapa se curată și se tăie rondele. Se unge o tavă cu unt după care se pune un pat de pătrunjel tăiat, morcov și ceapa. Se pune păstrăvul și se acoperă și el cu pătrunjel ceapă și morcov. Ulterior, se dă la cuptor și, după preferințe, se poate servi cu sos de lămâie (sos meuniere).

Cum se prepară sosul meuniere: se topește unul într-o tigaie, se pune  pătrunjelul și se lasă pe foc timp de 2-3 minute. Ulterior, se mai adaugă puțină coajă de lămâie și zeamă de la o lămâie întreagă. Se mai lasă pe foc încă 3-4 minute. Poftă nebună!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×