În România, dar și în state de pe întreg mapamondul, noaptea de Revelion este însoțită de foarte multe tradiții și superstiții. Printre obiceiurile respectate cu sfințenie de români în noaptea dintre ani se numără și acela de a agăța un mănunchi de vâsc în casă. De altfel, această plantă despre care se spune că are puteri nebănuite nu trebuie să lipsească din locuință nici de Crăciun. Bucurie, liniște și noroc sunt doar câteva dintre lucrurile frumoase pe care vâscul ți le poate aduce în Noul An. În plus, cu ajutorul său, poți să decorezi foarte frumos casa și… de ce nu masa pregătită pentru cei dragi.
Numele plantei provine din latinescul „viscum album”. În trecut, strămoșii noștri au observat că vâscul creștea doar pe ramurile copacilor pe care stăteau păsările. În secolul al XVI-lea, botaniștii au descoperit că, de fapt, acesta se înmulțea prin semințele ingerate de păsări. Atenție mare! De la vâsc se folosesc doar frunzele și tulpinile tinere, pentru că restul plantei este toxic pentru organism.
De ce e bine să agăți vâsc în casă în noaptea de Revelion
Vâscul mai este cunoscut și sub numele de „creanga de aur” și este considerat o plantă cu puteri tămăduitoare. Druzii – preoții vechilor celți din Galia și din insulele britanice – credeau că vâscul are puteri tainice și că vindecă diferite boli. De exemplu, această plantă de culoare verde-gălbuie era un bun antidot împotriva otrăvirilor și proteja oamenii de efectele negative ale vrăjitoriei. Istoricii au relatat în numeroase cărți de specialitate că, în urmă cu sute de ani, atunci când doi dușmani se întâlneau sub un copac în care creștea vâsc, ei renunțau la arme și se împăcau până a doua zi.
În Evul Mediu, oamenii atârnau crenguțe din această plantă superbă de tavanul casei ca să alunge spiritele rele. De altfel, și în zilele noastre, această tradiție s-a păstrat: aproape că nu există casă în care să nu fie legat de lustra din living, dormitor sau bucătărie un mănunchi de vâsc cu o panglică roşie sau cu alt material textil colorat. Se spune că cei care se sărută sub el de Revelion vor avea parte de bucurii pe tot parcursul Noului An.
Un alt obicei legat de vâsc spune că acesta se agaţă deasupra uşii de la intrare pentru a aduce noroc în casă, dar și fericire și prosperitate celor care locuiesc acolo. De asemenea, îl poţi prinde şi de alte uşi ale locuinţei tale.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Vâscul era tăiat în cadrul unui ritual special
Dat fiind faptul că pentru druzi, vâscul era o plantă sacră, cu puteri tămăduitoare, aceștia îl tăiau în cadrul unui ritual cu totul și cu totul special. Tradiția spune că în cea de-a șasea noapte a lunii decembrie, după solstițiul de iarnă, preoții se îmbrăcau în haine albe, tăiau vâscul ce creștea în stejar cu un cuțit de aur. Pentru ca acesta să nu își piardă din puterile magice, ei erau foarte atenți ca acesta să nu atingă pământul. Ceremonia tăierii vâscului se încheia cu sacrificarea a doi tauri.