Tradiții si superstiții în ultima zi a anului. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de ghinion

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
30/12/2018, 13:11
Tradiții si superstiții în ultima zi a anului. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de ghinion GALERIE FOTO
Ce e bine să faci și ce nu, în ultima zi a anului

Ești gata de trecerea în Noul An? E cazul să te pregătești, pentru că în ultima zi a anului e foarte important să respecții câteva tradiții și superstiții. Altfel riști să ai ghinion tot anul! Dacă până acum nu le știai și nu le-ai respectat e cazul să te conformezi. Asta dacă vrei ca 2019 să fie un an norocos pentru tine încă din prima zi. Iată ce trebuie să faci în ultima zi a anului ca să nu ai ghinion în noul an.

Cele mai importante superstiții legate de ultima zi sunt la îndemâna oricui. Pe cât de banale sunt, pe atât de importantă este respectarea lor. Astfel în Ajunul Anului nu se matură, ca să nu-ţi arunci belşugul. De asemenea, nu se dă nimic afară din casă, nici măcar gunoiul. Se spune că dacă daci asta rişti să-ţi rămână casa goală tot anul. Dacă nu ai dus gunoiul în seara de dinainte de ajun, adică pe 30 de decembrie, atunci amână-l pentru 2 ianuarie, că nici pe 1 ianuarie nu trebuie să dai nimic afară din casă.

Tradiții si superstiții în ultima zi a anului. Ce trebuie să faci ca să ai noroc, bani și sănătate în Noul An

Ultima zi din an este plină de tradiții și obiceiuri peste tot în lume. Românii, cred și ei în foarte multe superstiții. În această ultimă zi a anului nu se dau bani cu împrumut. Se spune că o să fii sărac tot anul care urmează, dacă faci asta. Este bine că până în ajun de An Nou să-ţi plăteşti toate datoriile. Dacă nu faci asta superstiția spune că o să ajungi să dai bani tot anul care urmează. Tot pe 31 decembrie nu trebuie să speli rufe. În anumite zone din țară se păstrează tradiția și nu se spală rufe până la Bobotează, când se sfinţesc apele.

Superstiție importantă: să nu speli în ultima zi a anului!

Tot în ajun de An Nou se merge cu colindul. Datina este păstrată în toată țara și din bătrâni se spune că uratul în ultima zi a anului aduce noroc și mai ales prosperitate în Noul An. În anumite zone începând chiar de dimineaţă, se merge cu Pluguşorul, dar și cu alte jocuri cu măşti. Capra, ursul, buhaiul, căluţul, obicei legat de speranţa fertilităţii, sunt urături la care versurile fac referire la practicile agricole şi urări de recolte bogate pentru anul care stă să vină. În ultima zi a anului este foarte important ca să porți haine de culoare roșie, obicei care trebui respectat și în noaptea de Revelion. Superstiția spune că aduce noroc.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×