Organizarea referendumului, în pericol! Sute de președinți de secție se retrag! Cei mai mulți, din orașul lui Iohannis!

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
02/10/2018, 17:01
Organizarea referendumului, în pericol! Sute de președinți de secție se retrag! Cei mai mulți, din orașul lui Iohannis!
Sute de presedinti de sectie s-au retras de la referendumul familiei!

Sute de președinți de secții și-au anunțat retragerea de la Referendumul Familiei, cu doar câteva zile înainte de deschiderea urnelor, astfel încât inițiativa guvernului pare a fi în pericol! Orașul cu cele mai mari probleme este chiar Sibiu-ul, orașul natal al președintelui Klaus Iohannis! Aproape 400 de președinți de secții de votare din județele Cluj și Bihor și alți circa 250 din Arad si Timiș, trași la sorți din Corpul Experților Electorali, s-au retras înainte de referendum invocând motive personale și au fost înlocuiți.

Situația cea mai tensionată este în Sibiu, unde aproape jumătate dintre persoanele desemnate pentru a fi președinți de secții de votare s-au retras, potrivit judecătorului Andrei Sebesan, președintele BEJ Sibiu.

Președinții secțiilor de votare pot câștiga la Referendum 950 de lei

„Cele 373 de persoane selectate sa fie presedinti ai birourilor electorale ale sectiilor de votare au fost stabilite prin tragere la sorti din lista cu cei 1.000 de experti electorali detinuta de Autoritatea Electorala Permanenta.

Problema este ca multi dintre cei alesi se retrag. Nu stiu din ce motive, nu mai vor sa participe, desi trebuie sa fie prezentat un motiv intemeiat pentru acceptarea cererii de retragere. Avem peste 150 de solicitari de retragere de pe lista pana acum. Este un val de retrageri nemaiintalnit. Este o situatie extrem de problematica, care pune sub semnul intrebarii buna organizare a referendumului”, a explicat președintele BEJ Sibiu. În județul Sibiu vor fi amenajate 373 de secții de votare pentru referendumul din acest weekend, dintre care 106 în Sibiu și Păltiniș și 101 în Mediaș.

Situația nu este una roz nici în Cluj! Președintele Biroului Electoral Judetean (BEJ) Cluj, Anca Groza, a declarat însă că în Corpul Experților Electorali din județ sunt înscrise 1.800 de persoane, astfel că există o rezervă suficientă.

„In judetul Cluj sunt 656 de sectii de votare cu tot atatia presedinti, din care circa 270 au renuntat din diverse motive si se inlocuiesc, cata vreme in Corpul Expertilor Electorali din judet, de unde au fost trasi la sorti, sunt inscrise 1.800 de persoane.

Multi au renuntat din motive personale, nu vor fi in localitate, merg la nunti, listele sunt din 2016, unii aveau alte numere de telefon atunci, nu are legatura cu boicotul despre care se vorbeste. Nu exista pericolul ca de referendum sa fie sectii de votare fara presedinti, inlocuirile se rezolva in timp util”, a spus Groza.

Președinții secțiilor de votare se mai pot retrage până la constituirea birourilor secțiilor de votare, după care pot fi înlocuiți doar din motive de boală sau deces, iar dacă absentează în zilele referendumului riscă sancțiuni legale. Un președinte de secție de votare la referendum este remunerat cu 190 de lei pe zi, pentru o perioada de 5 zile, adică poate câștiga 950 de lei brut.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×