Românii sunt invitați din nou la urne, pe data de 6 și 7 octombrie, la Referendumul Familiei 2018! Acesta se referă la schimbarea definiției constituționale a familiei! În prezent, Constituția prevede că familia se bazează pe căsătoria între soți!
Prin intermediul referendumului familiei, se încearcă înlocuirea cuvântului, ”soți”, cu sintagma ”un bărbat și o femeie”. Așadar, dacă referendumul va fi validat, iar cei care au votat DA sunt mai mulți, Constituția va fi modificată în așa fel încât să spună că ”familia se bazează pe căsătoria între un bărbat și o femeie”.
Ce înseamnă dacă votezi DA sau NU la Referendumul Familiei 2018
Dacă cei care vor vota NU la referendum vor fi mai mulți, Constituția va rămâne la fel. Așadar, românii trebuie să răspundă prin DA sau NU la următoarea întrebare: ”Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”
Motivul pentru care se recurge la acest referendum este acela de a nu permite persoanelor de același gen să se căsătorească legal și, posibil, să adopte și copii. Peste trei milioane de români au semnat o petiţie pentru modificarea Constituţiei în acest sens.
Cine poate vota și unde?
La Referendumul Familiei 2018 pot vota toți cetățenii români care au împlinit 18 ani (inclusiv în ziua referendumului), cu excepția celor cu probleme mentale dovedite, puși sub interdicție, dar și a celor condamnați la pierderea drepturilor electorale
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Cei care vor să voteze vor putea vota în localitatea de domiciliu, la secțiile de votare unde sunt arondați. Dacă nu se află în localitatea de domiciliu, aceștia vor putea vota în altă localitate.
În cazul românilor de peste hotare, aceștia vor vota în cadrul secțiilor de vot din străinătate. Acestea se află, de regulă, în aceleași locații cu misiunile diplomatice și secțiile consulare sau institutele culturale, însă pot fi organizate și în alte locuri, cu permisiunea autorităților din statul respectiv.
Ministrul Afacerilor Externe a publicat lista secţiilor de votare din străinătate pentru referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018. Potrivit documentului, în toată lumea vor fi deschise 377 de secții de votare pentru românii din străinătate.
Referendumul se va organiza pe data de 6 și 7 octombrie 2018. Cabinele de votare se deschid la ora 7 dimineața și se închid la ora 21:00.
Pentru a putea vota, cetățenii au nevoie de cartea de identitate! Se mai poate vota și cu cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare, pașaportul simplu, doar pentru cetățenii care votează în străinătate (cu menționarea țării de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate), pașaportul simplu electronic, doar pentru cetățenii care votează în străinătate (cu menționarea țării de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate), pașaportul simplu temporar, doar pentru cetățenii care votează în străinătate (cu menționarea țării de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate).
Citeşte şi Fiul vitreg al Gabrielei Firea boicotează Referendumul Familiei! Ce spune Răzvan Firea!
Citeşte şi Reacția lui Mihai Șora la referendumul pentru redefinirea familiei
Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota doar cu ultimele trei tipuri de documente menționate în lista anterioară (cele trei tipuri de pașaport).
Pentru a fi valabil, la un referendum trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Pentru a fi validat, opțiunile valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente. Costul total al organizării referendumului se ridică la 163,712 milioane de lei.