Raed Arafat crede că nu se impune intrarea orașului Timișoara în carantină

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
04/03/2020, 17:31
Raed Arafat crede că nu se impune intrarea orașului Timișoara în carantină
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății/ Foto: Inquam Photos

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a afirmat că, în pofida existenței a trei cazuri de infecție cu coronavirus la Timișoara, nu se impune închiderea orașului prin instituirea stării de carantină deoarece autoritățile încă pot stabili traseul prin care o persoană a fost infectată.

”S-ar putea să mai apară cazuri”

La acest moment nu se pune în discuție izolarea sau închiderea unui oraș. La Timișoara știm cine de la cine a luat boala. Situația nu ne recomandă să luăm măsuri atât de drastice”, a declarat Raed Arafat răspunzând unei întrebări legate de posibilitatea instituirii carantinei la Timișoara.

Arafat nu a exclus posibilitatea să apară și alte cazuri la Timișoara, cel mai probabil tot dintre contacții direcți ai persoanelor deja infectate.

Aici vorbim de cei autoizolați în același loc, în baza anchetei epidemiologice care s-a făcut la prima pacientă din Timișoara. S-ar putea să mai apară cazuri în aceeași curte”, a estimat secretarul de stat.

Carantina la Timișoara ar putea fi luată în calcul doar dacă vor fi mai multe zile consecutiv cu cazuri de infectare la care nu se mai poate stabili cu certitudine modul de transmitere a bolii. În eventualitatea în care ar apărea mai multe cazuri, iar Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara nu ar mai face față, există posibilitatea transferării unor pacienți în alte centre regionale de boli infecțioase.

Epidemia, menținută într-un stadiu incipient

Potrivit estimării lui Arafat, situația în România este încă bună deoarece sunt pacienți care au adus boala din străinătate sau au contactat-o de la persoane venite de peste hotare, iar autoritățile încă pot spera că pot limita intrarea în țară a virusului.

Dacă se va ajunge la stadiul în care anchetele epidemiologice nu mai oferi răspunsuri clare asupra modului de transmitere și infecția se răspândește în cadrul comunităților se pot lua și alte măsuri precum limitarea numărului de persoane la întruniri publici sau impunerea unor restricții în transportul public.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că a fost depistat un nou caz de infecție cu coronavirus, tot la Timișoara. Este vorba de un adolescent de 16 ani, nepotul bărbatului care a fost declarat infectat marți. La scurt timp, ministrul de Interne, Marcel Vela, a dezvăluit că s-a mai confirmat încă un caz de coronavirus, dar de această dată la Suceava.

toate cele trei cazuri de la Timișoara sunt direct legate între ele. Femeia de 38 de ani care a contactat coronavirusul în Italia a transmis agentul patogen bărbatului de 47 de ani care a stat lângă ea în avion, iar acesta l-a transmis nepotului său de 16 ani.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×