Coronavirusul a transformat Italia în statul european cu cel mai mare grad de infectare, provocând moartea a 79 de persoane, în vreme ce alte 2.263 au fost deja testate pozitiv, conform celui mai recent bilanț, iar situația tinde să se înrăutățească pe zi ce trece. În încercarea de a stopa extinderea agentului patogen, autoritățile din Peninsulă au anunțat noi măsuri ce vizează întreg teritoriul țării.
Toate școlile și universitățile din Italia se vor închide până la jumătatea lunii martie
Concret, în timpul ședinței de Guvern desfășurate miercuri, 4 martie, la Palatul Chigi din Roma, premierul Giuseppe Conte a decis împreună cu miniștrii ca toate școlile și universitățile să sisteze cursurile până cel puțin la jumătatea acestei luni.
Totodată, Executivul le-a recomandat angajaților din instituțiile publice să găsească soluții astfel încât să poată lucra de la domiciliu în următoarea perioadă.
Potrivit agenției de presă ANSA, cetățenii vor trebui, timp de cel puțin 30 de zile, să își schimbe radical stilul de viață, pentru a diminua riscurile îmbolnăvirii cu COVID-19.
Prin urmare, autoritățile recomandă evitarea strângerilor de mână, îmbrățișările, participările la evenimente unde este așteptat un număr mare de persoane, categorie în care intră și competițiile sportive.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Coronavirusul pune în pericol agricultura din Italia
Între timp, s-a ajuns la concluzia că agentul patogen descoperit în China nu afectează doar populația din Peninsulă, ci și sectorul agricol al țării. Potrivit lui Lorenzo Bazzana, manager economic al Coldiretti (n.r. asociația cultivatorilor agricoli), de vină pentru această situație ar fi chiar și România, din cauza măsurilor de carantină pe care le-a impus cetățenilor săi.
Specialistul susține că decizia Guvernului de a-i plasa în carantină pe conaționalii întorși din Italia îi împiedică să se deplaseze în mod regulat pentru a lucra la diverse ferme. „Aproximativ un sfert din producția agroalimentară din Italia depinde de lucrătorii străini.
În fiecare an, în țară noastră, vin peste 370 de mii de lucrători sezonieri (…) Aceștia provin din 155 de țări diferite, iar cea mai mare comunitate este cea românească, cu 107.000 de lucrători. România a luat o decizie conform căreia muncitorii români care au fost în Italia vor trebui să stea în carantină după ce se întorc în țara lor.
În esență, această măsură le blochează activitatea timp de 14-15 zile, cât durează perioada de carantină. Avem parte astfel de un adevărat impediment în găsirea forței de muncă„, a declarat Lorenzo Bazzana pentru publicația Earth Day.