Școli închise din cauza riscului de coronavirus. Cursurile vor fi suspendate până după dezinfecție

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
27/02/2020, 11:36
Școli închise din cauza riscului de coronavirus. Cursurile vor fi suspendate până după dezinfecție
Se înmulțesc cazurile de coronavirus în Europa. Sursa foto: Hepta

Prefectul de Gorj, Cristinel Rujan, a anunțat că toate școlile din Prigoria, comuna în care a fost depistat primul caz de coronavirus din România, vor fi închise urmând să se facă o dezinfecție a unităților școlare.

Se așteaptă rezultatele probelor biologice

În urma convocării Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă am dispus o serie de măsuri la nivel judeţean pentru a gestiona în mod eficient această situaţie – suspendarea activităţilor culturale, educative şi sportive, precum şi a altor activităţi cu public numeros pe raza unităţii administrativ-teritoriale Prigoria, acolo unde locuieşte cetăţeanul, persoana care a fost diagnosticată ca purtătoare a COVID-19; suspendarea cursurilor în toate unităţile şcolare pe raza comunei Prigoria până la efectuarea dezinfecţiei spaţiilor, izolarea la domiciliu sub supraveghere a persoanelor care au intrat în contact apropiat direct sau indirect cu persoana infectată, precum şi a membrilor familiei cu care locuieşte”, a declarat Cristinel Rujan, într-o conferință de presă.

Prefectul Rujan a mai spus că, în momentul de față, nu se impune blocarea accesului în Prigoria.

Autoritățile așteaptă acum să vină rezultatele de la probele biologice recoltate de la 73 de persoane care au intrat în contact atât cu italianul infectat cu coronavirus, cât și cu tânărul din Prigoria care s-a infectat de la acesta.

Au fost deja 44 transmise de ieri şi azi-dimineaţă au plecat 29 de probe. În Târgu Jiu au fost prelevate probe de la persoane care au intrat în contact cu italianul, au fost în cele 13 probe din primul lot trimis la analiză şi toate au fost negative. În Prigoria au fost identificate peste 30 de persoane, izolate la domiciliu, care au intrat în contact cu tânărul. Până în prezent, DSP a centralizat 73 de persoane izolate la domiciliu”, a afirmat prefectul judeţului Gorj.

Cei cărora li s-a impus izolarea la domiciliu sunt supravegheați, astfel încât să nu iasă din case și să nu intre în contact cu alte persoane.

Pregătiri speciale la Matei Balș

Gorjeanul în vârstă de 25 de ani infectat cu coronavirus a fost transferat cu o autospecială SMURD din cadrul ISU Dolj în cursul acestei dimineți la Institutul „Matei Balș” din Capitală. Tânărul din satul Dobrana, comuna Prigoria, a călătorit toată noaptea cu o ambulanță specială, complet izolat.

Va fi preluat de colegii de la Matei Balş, în spaţiul în care există încăperile de izolare. Ambulanţa va fi dezinfectată şi se va întoarce la Dolj. Dacă va avea simptome minimale va fi tratat minimal, dacă vor apărea complicaţii, va fi tratat. Nu există tratament specific pentru coronavirus nicăieri în lume în acest moment”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat la doar câteva minute după ce ambulanța care- l transporta pe tânăr a intrat pe poarta Institutului Matei Balș.

Managerul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, a precizat că s-au făcut pregătiri speciale pentru primirea bolnavului cu coronavirus. Întrebat dacă există posibilitatea ca la Institut să ajungă și alt caz de coronavirus, medicul a răspuns: ”Din acest moment, orice este posibil”.

Deocamdată, sunt două camere cu un singur pat pregătite, dar există posibilitatea extinderii spațiului destinat pentru pacienții cu COVID-19.

Este vorba de două camere special amenajate care beneficiază de duşuri chimice şi care conţin câte un pat în momentul de faţă şi pot fi extinse la două paturi şi o zonă de laborator unde se lucrează probele acestor pacienţi. Sistemul e nu intră nimic, nu iese nimic”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, la Digi24.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×