Ce se întâmplă cu pacienţii puşi în carantină din cauza coronavirusului. Precizări de ultimă oră de la CNAS

Ana Necula   
în Stiri de ultima ora
27/02/2020, 11:09
Ce se întâmplă cu pacienţii puşi în carantină din cauza coronavirusului. Precizări de ultimă oră de la CNAS
Institutul Matei Balş

Casa Naţională a Asigurărior de Sănătate (CNAS) a anunţat, cu privire la concediul medical pentru punerea în carantină din cauza coronavirusului, că certificatele pot fi emise la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară,

Persoanele aflate în carantină vor primi 75% din salariu

CNAS precizează că durata concediului medical primit pentru coronavirus nu se cumulează cu concediile medicale pentru alte afecţiuni.

Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică. Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică. În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară. Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecţiuni”, anunţă CNAS.

Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii. Plata concediului este suportată integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Dacă durata perioadei de carantină depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

În cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină nu se aplică restricţia prevazută la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit căreia „medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape”, întrucât carantina semnifică o suspiciune a unei persoane de a fi contaminată cu o boală transmisibilă şi nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod de boală)”, menţionează CNAS.

CNAS a anunţat că a transmis o circulară către toate casele teritoriale de asigurări de sănătate.

Ministerul Sănătăţii a emis miercuri un ordin pentru instituirea măsurii de carantină a persoanelor infectate cu COVID-19. Documentul stabileşte definiţia de caz, ce tipuri de persoane sunt plasate în carantină şi cine intră la izolare la domiciliu. Ieşirea din carantină se face după 2 teste negative pentru coronavirus, efectuate la un interval minim de 24 ore. Toate persoanele plaste în carantină sau izolate la domiciliu primesc concediu medical.

Primul caz de coronavirus a fost depistat miercuri la un bărbat de 25 de ani din Gorj

Un bărbat în vârstă de 25 de ani care a intrat în contact direct cu cetățeanul italian infectat cu coronavirus a fost depistat pozitiv. Acesta a fost transferat cu o autospecială SMURD din cadrul ISU Dolj  la Institutul „Matei Balș” din Capitală.

Va fi preluat de colegii de la Matei Balş, în spaţiul în care există încăperile de izolare. Ambulanţa va fi dezinfectată şi se va întoarce la Dolj. Dacă va avea simptome minimale va fi tratat minimal, dacă vor apărea complicaţii, va fi tratat. Nu există tratament specific pentru coronavirus nicăieri în lume în acest moment”, a explicat secretarul de stat Raed Arafat.

În acest moment, starea pacientului infectat cu COVID-19 este una bună, neavând simptome specifice virusului periculos. Familia tânărului din Gorj, în total 7 persoane, va rămâne la domiciliu şi nu va putea părăsi locuinţa.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×