Astronautul Christina Koch a revenit pe Pământ, joi, și a adus cu ea un nou record: este femeia care a petrecut cel mai mult timp în spațiu într-o singură călătorie, scriu cei de la NASA pe site-ul lor.
Femeia care a petrecut cel mai mult timp în spațiu într-o singură călătorie
După ce a stabilit acest nou record, astronautul NASA Christina Koch a revenit pe Pământ, joi, alături de comandantul navei Soyuz, Alexander Skvortsov, din cadrul misiunii spațiale rusești Roscosmos și Luca Parmitano, din cadrul Agenției Spațiale Europene.
Cei trei astronauți au plecat de la Stația Spațială joi, la 12:50 (ora României 07:50) și au aterizat în siguranță în Kazahstan la ora 03:12 ora locală (11:12 ora României), la sud de orașul Dzhezkazgan, informează NASA.
Misiunea îndelungată a astronautei americane Christina Koch va reprezenta un studiu de caz important pentru oamenii de știință, aceștia urmând să cerceteze efectele unei șederi de lungă durată în spațiu pentru femei, ca parte a programului agenției de a trimite, din nou, oameni pe Lună, precum și pentru a pregăti explorarea umană a planetei Marte.
Koch a pornit călătoria spațială pe data de 4 martie 2019, alături de astronautul NASA Nick Hague și cosmonautul rus Alexey Ovchinin. Călătoria de 328 de zile, prima de altfel pentru americancă, este a doua cea mai lungă din istoria astronauților americani și a șaptea pe lista timpului cumulat în spațiu, într-o călătorie sau mai multe, pentru astronauții americani.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Astronautul care a înconjurat Pământul de peste 5.000 de ori
Astfel, Christina Koch a orbitat Pământul de 5.248 de ori, într-o călătorie de peste 233 milioane de kilometri, ceea ce înseamnă aproximativ 291 de călătorii către Lună și înapoi.
Pe parcursul celor 11 luni petrecute în spațiu, femeia a condus șase plimbări spațiale, printre care și prima în care au fost implicate doar femei, trei la număr, totalizând 42 de ore și 15 minute în afara stației spațiale.
„Călătoria aceasta a fost a tuturor. Mulțumesc celor implicați în succesul misiunii noastre și mulțumesc pentru că mi-ați dat șansa de a purta în spațiu visurile tuturor. Mă simt plină de recunoștință să revin înapoi pe Pământ”, a scris astronautul Christina Koch pe Twitter, la scurt timp după aterizare.
În timpul petrecut în spațiu, Koch a lucrat la mai multe experimente memorabile, printre care investigarea microgravității cristalelor, ce cristalizează proteina membranei, esențială în creșterea tumorilor și supraviețuirea cancerului.
Cu toate că rezultatele acestui experiment au fost declarate nesatisfăcătoare pe Pământ, pe Stația Spațială Internațională acest proces a decurs diferit, iar această cristalizare a proteinei a funcționat în afara spațiului terestru. Astfel de rezultate pot ajuta dezvoltarea tratamentelor împotriva cancerului cu mai puține efecte secundare față de chimioterapie.
Un record și pentru astronautul european
Luca Parmitano, din cadrul Agenției Spațiale Europene, a revenit și el pe Pământ cu un record mondial absolut, devenind astronautul cu cele mai multe zile petrecute în spațiu, 367, din cadrul agenției europene
După controalele medicale, echipajul trebuie să parcurgă o etapă de recuperare în Karaganda, Kazakhstan. Koch și Parmitano vor merge apoi cu un avion NASA către Cologne, Germania, unde Parmitano va fi întâmpinat de oficialii Agenției Spațiale Europene, iar Koch își va continua călătoria către Houston, Statele Unite.
Skvortsov va pleca cu o aeronavă specială a Centrului de Antrenament al Cosmonautului Gagarin către casă în Star City, Shchyolkovo, Rusia.
Expediția 61, din care au făcut parte și astronauții de mai sus, a contribuit la realizarea a sute de experimente în biologie, mai spun cei de la NASA, legate de știința Pământului, cercetarea umană, științele fizice ori dezvoltarea de noi tehnologii.