Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului. Descoperirea care ar putea însemna o şansă la viaţă pentru bolnavii de cancer

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
04/02/2020, 09:49
Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului. Descoperirea care ar putea însemna o şansă la viaţă pentru bolnavii de cancer GALERIE FOTO
4 februarie este ziua mondială de luptă împotriva cancerului. Sursa foto - hepta.ro

Pe 4 februarie lumea întreagă celebrează Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului. De altfel, scopul acestei iniţiative este de a creşte gradul de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică.

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

Mai mult de atât, se încearcă și promovarea celor mai noi şi eficiente metode de a combate această boală. Sunt și vești bune – o particulă recent descoperită în sistemul nostru imunitar ar putea fi folosită pentru a trata toate tipurile de cancer.

Anunțul a fost făcut de o echipă de cercetători de la Universitatea Cardiff. Oamenii de ştiinţă susţin că au descoperit o metodă de a distruge cancerul de prostată, sân, plămâni, dar și alte tipuri de cancer, în cadrul unor teste de laborator.

Descoperirea care ar putea însemna o şansă la viaţă pentru bolnavii de cancer

Rezultatele, publicate în Nature Immunology, nu au fost încă testate pe pacienți, însă cercetătorii spun că au „un potențial enorm”. Cei de la BBC au scris că totul se bazează pe o idee cât se poate de simplă. Astfel, oamenii de știință au căutat modalități „neconvenționale” și nedescoperite încă prin care sistemul imunitar atacă în mod natural tumorile.

Aceştia au descoperit o celulă T în sângele oamenilor, care este o celulă ce poate scana organismul pentru a determina dacă există o amenințare care trebuie eliminată. În plus, această celulă ar putea ataca o gamă largă de cancere.

„Există o șansă de a trata fiecare pacient”, a declarat pentru BBC NEWS cercetătorul Andrew Sewell. „Înainte, nimeni nu credea că acest lucru ar putea fi posibil. Crește perspectiva unui tratament unic pentru toate tipurile de cancer, un singur tip de celulă T care ar putea să distrugă tipuri diferite de cancer”, a mai spus acesta.

Concret, aceste celule T au „receptori” pe suprafața lor care le permit să „vadă” la un nivel chimic. Echipa de la Cardiff a descoperit o astfel de celulă T și receptorul acesteia, care ar putea găsi și ucide în laborator o gamă largă de celule canceroase, inclusiv cele care produc cancerul pulmonar, de piele, la sânge, colon, sân, os, prostată, ovare, rinichi și de col uterin.

Foarte important este că a lăsat neatinse țesuturile sănătoase. Mai exact, o simplă probă de sânge prelevată de la un bolnav de cancer ar putea schimba totul.

Celulele T vor fi extrase și apoi modificate genetic, astfel încât acestea să fie reprogramate pentru a depista cancerul. Celulele modificate ar putea fi înmulțite în laborator și apoi introduse la pacient. Procesul este similar cu cel folosit pentru realizarea terapiilor CAR-T.

În acest moment, descoperirea a fost testată doar pe animale și pe celule din laborator. Cercetătorii spun că ar fi necesare mai multe verificări de siguranță înainte de a fi aplicată pe subiecți umani.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×