Experiment social inedit al unui miliardar japonez! Vrea să doneze 9 milioane de dolari unor oameni aleși la întâmplare pe Internet

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
08/01/2020, 17:09
Experiment social inedit al unui miliardar japonez! Vrea să doneze 9 milioane de dolari unor oameni aleși la întâmplare pe Internet
Miliardarul japonez Yusaku Maezawa donează 9 milioane de dolari unor perosane alese la întâmplare. Sursa foto: tvr.ro

Un cunoscut miliardar japonez și-a uimit prietenii din mediul online după ce a anunțat că va dona o sumă importantă de bani mai multor persoane alese la întâmplare dintre cei care i-au distribuit postarea de pe o cunoscută rețea de socializare. Bărbatul și-a propus să analizeze dacă gestul său îi va face „mai fericiți” pe beneficiari, relatează Reuters.

Un cunoscut miliardar japonez donează milioane de dolari unor persoane alese la întâmplare

Concret, Yusaku Maezawa, pe numele său, este dispus să ofere 1 milion de yeni (echivalentul a 9 milioane de dolari) unui număr de 1.000 de persoane care îi urmăresc activitatea pe contul de Twitter . Norocoșii vor fi aleși în mod aleatoriu dintre utilizatorii care au distribuit un mesaj al omului de afaceri japonez pe data de 1 ianuarie.

Cu ajutorul sondajelor obișnuite, miliardarul va cuantifica ulterior felul în care banii le vor afecta viețile celor selectați. „Este un experiment social cât se poate de serios”, a explicat Maezawa într-un videoclip publicat pe YouTube. Totodată, acesta și-a manifestat convingerea că proiectul său va atrage atenția oamenilor de știință și economiștilor.

Japonezul susține astfel ideea venitului minim garantat

Prin această inițiativă, japonezul și-a propus să sublinieze importanța introducerii unui venit minim garantat, idee adusă tot mai des în discuție pe fondul temerilor că tehnologia și inteligența artificială vor duce la desființarea unui mare număr de locuri de muncă.

Practic, afaceristul își dorește să verifice viabilitatea teoriei potrivit căreia toți cetățenii ar trebui să primească periodic sume de bani fără niciun fel de obligație. Acesta susține că dispune de “banii și timpul” necesare unui astfel de demers și că a simțit nevoia să încerce să declanșeze în Japonia o discuție mult mai amplă privind teoria venitului minim garantat.

Specialiștii îl contrazic, însă, și susțin că proiectul său are cu totul și cu totul alte scopuri. „Venit minim înseamnă o sumă care să poată oferi un sentiment de siguranță, ceea ce oferă Maezawa e complet altceva”, a comentat Toshihiro Nagahama, economist la Dai-ichi Life Research Institute.

Yusaku Maezawa este fondatorul și coordonatorul companiei Zozo. De asemenea, acesta a fost selectat să fie primul pasager privat al proiectului SpaceX pentru un zbor în spațiu în jurul lunii. Miliardarul japonez este cunoscut pentru interesul pe care îl arată pentru artă și mașini sport dar a vorbit de multe ori și despre o lume în care banii să nu mai fie necesari.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×