Pericolul de pe internet. Farmacistul ne explică riscul major la care ne expunem atunci când cumpărăm un vaccin antigripal de pe OLX. „Ne poate pune viața în pericol”

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
06/02/2020, 17:00
Pericolul de pe internet. Farmacistul ne explică riscul major la care ne expunem atunci când cumpărăm un vaccin antigripal de pe OLX. „Ne poate pune viața în pericol”
Pericolul de pe internet. Farmacistul ne explică riscul major la care ne expunem atunci când cumpărăm un vaccin antigripal de pe OLX. "Ne poate pune viața în pericol", Sursa foto: Hepta

În plină epidemie de gripă, vaccinurile antigripale au ajuns să fie fie comercializate nu doar în farmacii, ci și în mediul online. Astfel, pe site-urile de vânzări, precum OLX, au început să apară anunțuri de vânzare a vaccinului antigripal.

Site-urile de comerț online vând vaccin antigripal, cu prețuri între 50 și 70 de lei.

În timp ce epidemia de gipă a făcut mai multe victime la nivel național, specialiștii atrag atenția că și un vaccin antigripal cumpărat online poate avea efecte grave asupra sănătății.

Întrucât comercianții online nu sunt obligați să respecte normele sanitare de depozitare a unui astfel de vaccin, nu există nicio siguranță că produsele vândute pe internet sunt ținute la temperaturi optime.

Astfel, administrarea unui vaccin antigripal de pe OLX ar putea duce la alergii severe, dar ar putea declanșa și o reacție de tip viral, adică efecte asemănătoare cu viroza împotriva căreia se face vaccinare propriu zisă.

Tocmai de aceea, vaccinul antigripal, la fel ca și celelalte, ar trebui cumpărat doar din farmacii, unde este ținut la temperaturi corespunzătoare, cuprinse între 2 și 8 grade Celsius.

Cum ne punem singuri viața în pericol

„Vaccinurile se păstrează doar între 2-8 grade Celsius, în frigider, în condiții controlate, în farmacie. Nu se procură vaccinuri decât din farmacii. Administrarea unor vaccinuri depozitate necorespunzător ne poate pune viața în pericol. Păstrarea vaccinurilor la temperatura camerei poate duce la inactivarea vaccinului.

Astfel, nu vom fi protejați de vaccinul pe care ni l-am administrat și suntem expuși riscului de a contacta boala respectivă. Vaccinurile nu se păstrează la congelator sub nicio formă, depozitarea lor la congelator va duce clar la distrugerea vaccinului respectiv”, a declarat, pentru FANATIK, Ionuț Blejan, asist. univ., farmacist.

În plus, farmacistul ne explică de ce un vaccin cumpărat din mediul online nu poate avea garanția siguranței unui vaccin achiziționat dintr-o locație autorizată.

„Vaccinurile și alte medicamente termolabile nu pot fi livrate la domiciliu. Acestea se achiziționează din farmacie și se transportă în condiții de temperatură optimă până la domiciul pacientului sau până la unitatea medicală unde va fi efectuată vaccinarea.

Vaccinul din farmacie, triplă garanție

Păstrarea la temperaturi cuprinse între 2-8 grade Celsius este responsabilitatea producătorului, a distribuitorului autorizat, adică al depozitului de medicamente și a farmaciei”, a mai completat farmacistul, pentru FANATIK.

Cei care aleg să cumpere un vaccin antigripal de pe internet și nu din farmacie trebuie să știe și faptul că, pe lângă posibilele reacții adverse, este posibil ca vaccinul să nu mai fie unul viabil.

„De exemplu, vaccinul gripal, dacă este procurat de pe internet, deci nu din lanțul legal de aprovizionare, cumpărătorul riscă să-și administreze un vaccin inactivat, astfel că nu va mai beneficia de protecție împotriva virusului gripal”, a mai explicat Ionuț Blejan, asist. univ., farmacist.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×