Patriarhul Bartolomeu le cere bisericilor să suspende slujbele: ”Ne vom ruga pentru trecerea rapidă cu bine peste această încercare”

Traian Terzian   
în Stiri de ultima ora
19/03/2020, 13:07
Patriarhul Bartolomeu le cere bisericilor să suspende slujbele: ”Ne vom ruga pentru trecerea rapidă cu bine peste această încercare”
Patriarhul Bartolomeu, liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume, a cerut bisericilor să suspende slujbele până la sfârșitul lunii martie în contextul răspândirii coronaviruslui

Patriarhul Bartolomeu, liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume, le-a cerut bisericilor să suspende slujbele până la sfârșitul lunii martie în contextul răspândirii coronaviruslui.

Patriarhul Bartolomeu le cere bisericilor să suspende slujbele

Anunțul Patriarhului Bartolomeu prin care le cere bisericilor să suspende slujbele până la finalul lunii a fost anunțat printr-un comunicat de Patriarhia ecunemică, miercuri seară, din Istanbul.

”Astăzi declarăm unanimă rezoluţia noastră ecleziastică şi mandatăm încetarea, până la sfârşitul lunii martie, a tuturor slujbelor, evenimentelor şi ritualurilor religioase, cu excepţia rugăciunii în privat în bisericile care vor rămâne deschise”, se arată în comunicat, conform Agerpres.

”Patriarhia ecumenică monitorizează situaţia cu un sentiment urgent de responsabilitate faţă de credincioşii săi şi faţă de toţi oamenii. Facem apel la populaţie să limiteze ieşirile în mediul exterior, să nu călătorească dacă nu este strict necesar şi să rămână în locuinţe, pentru binele personal şi al publicului larg”, se mai scrie în comunicat.

BOR a luat deja o serie de măsuri de prevenție

”Suspendarea serviciilor religioase va fi reevaluată ulterior, în conformitate cu evoluţia pandemiei de coronavirus. Ne vom ruga pentru trecerea rapidă cu bine peste această încercare”, a mai anunțat Patriarhia ecumenică, care a precizat că mănăstirile vor continua să ţină slujbe religioase regulate pentru comunităţile lor monastice, dar nu se va permite accesul.

Biserica Ortodoxă Română a luat o serie de măsuri în această perioadă, pe fondul pandemiei de coronavirus. Astfel, Cancelaria Sfântului Sinod a transmis că slujbele religioase se vor desfășura doar în aer liber cu maximum 100 de persoane participante,  care vor fi nevoiți să păstreze o distanță de cel puțin un metru între ei.

Mai mult, la intrarea în biserici oamenii vor citi recomandările Ministerului Sănătății și enoriașilor li se recomandă să îndrume persoanele suspecte de gripă spre unitățile medicale. De asemenea, bisericile vor asigura o zonă de igienizare a mâinilor în proximitatea lăcașului de cult, cu produse necesare pentru aceasta(apă, săpun, dezinfectanţi).

Printre cei care comunică frecvent cu enoriașii în aceste momente dificile se numără și preotul Vasile Ioana, cunoscut și apreciat mai ales datorită aparițiilor sale televizate. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, părintele ne îndeamnă să dăm dovadă de responsabilitate și să privim „partea plină a paharului”: avem acum ocazia de a petrece mai mult timp alături de toți cei dragi.

Un gest controversat a avut loc la Arhiepiscopia Tomisului, acolo unde Înalt Prea Sfințitul Teodosie a împărtăşit cu aceeaşi linguriţă sute de enoriași la catedrala din Constanţa. Mai mult, nici Arhiepiscopului Tomisului, şi nici cei 10 preoţi care îl asistau nu purtau măşti de protecţie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×