Restricție la slujbele din România: maximum 100 de participanți. Decizia luată de Sfântul Sinod

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
18/03/2020, 17:22
Restricție la slujbele din România: maximum 100 de participanți. Decizia luată de Sfântul Sinod
Restricții la slujbele religioase în România. Inquam Photos / Octav Ganea

Biserica va lua o serie de măsuri în această perioadă, pe fondul pandemiei de coronavirus. Astfel, Cancelaria Sfântului Sinod a transmis că slujbele religioase se vor desfășura doar în aer liber cu maximum 100 de persoane participante.

Măsuri fără precedent luate de Biserică

Inițial, conducătorii Bisericii păreau reținuți atunci când vine vorba de măsuri de combatere a coronavirus, însă starea de urgență din România îi forțează pe clerici să se alinieze normelor europene de combatere a bolii.

Concret, slujbele se vor desfășura cu maximum 100 de oameni, care vor fi nevoiți să păstreze o distanță de cel puțin un metru între ei.

„În contextul epidemiei cu noul coronavirus (COVID-19), Cancelaria Sfântului Sinod a transmis miercuri, 18 martie 2020, îndrumări actualizate pentru parohii şi mănăstiri:

respectarea măsurilor dispuse de autorităţile publice şi cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistenţă religioasă; desfăşurarea slujbelor religioase doar în aer liber. 

De regulă, acestea vor fi amplasate lângă lăcaşul de cult (altar de vară sau pridvor), cu participarea a maximum 100 de persoane, păstrând distanţa de minimum un metru între participanţi”, au transmis reprezentanții Bisericii din România.

Mai mult, la intrarea în biserici oamenii vor citi recomandările Ministerului Sănătății și enoriașilor li se recomandă să îndrume persoanele suspecte de gripă spre unitățile medicale. De asemenea, bisericile vor asigura o zonă de igienizare a mâinilor în proximitatea lăcașului de cult, cu produse necesare pentru aceasta (apă, săpun, dezinfectanţi).

Slujbele vor avea loc în aer liber, pentru a evita aglomerația oamenilor în interiorul bisericii: „Pentru a evita aglomerarea credincioşilor în spaţiul de cult, în timpul săvârşirii Sfintei Liturghii se vor utiliza difuzoare exterioare sau Sfânta Liturghie se va săvârşi în aer liber, lângă lăcaşul de cult.

Lăcaşurile de cult vor fi deschise zilnic credincioşilor pe întreaga perioadă a săptămânii, încât preoţii slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor privind Spovedania, Împărtăşania şi citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomeraţia credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×