Pas important în lupta antidiscriminare în universitățile românești. Ce se va întâmpla după BAC

Theo Sutiu   
în Stiri de ultima ora
10/01/2020, 17:55
Pas important în lupta antidiscriminare în universitățile românești. Ce se va întâmpla după BAC

Avocatul Poporului laudă decizia de recunoaștere a competențelor lingvistice la limba română ale absolvenților examenului de Bacalaureat cu diploma de BAC. Măsura a fost modificată de Ministerul Educației și publicată în Monitorul Oficial pe 7 ianuarie.

În ilegalitate  

Potrivit instituției menționată mai sus, prevederea inițială care permitea universităților să organizeze un examen suplimentar de cunoaștere a limbii române pentru absolvenții a căror limbă maternă nu era limba română era ilegală și discriminatoare.

„Avocatul Poporului salută decizia Ministerului Educației și Cercetării de a modifica Metodologia-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master şi de doctorat, aprobată prin ordin de ministru”, precizează Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

Pe parcursul anilor 2018-2019, Avocatul Poporului, în îndeplinirea rolului său constituțional a sesizat faptul că această prevedere a creat premisele unei discriminări din punct de vedere al certificării competențelor lingvistice la admiterea în învățământul superior, astfel că, prin metodele specifice de intervenție, a solicitat Ministerului Educației Naționale modificarea dispozițiilor criticate.

Ce prevede, de fapt, modificarea

Concret, documentul asigură interpretarea unitară a textului de lege, în vederea aplicării de către unitățile de învățământ superior a egalității de tratament între cetățenii români indiferent de forma de învățământ absolvită în ceea ce privește certificarea competențelor lingvistice pentru admiterea în învățământul superior.

Vă redăm câteva fragmente din textul Ordinul de ministru

„(4) Instituțiile de învățământ superior prevăd în metodologia proprie de admitere modalitatea de certificare a competențelor lingvistice, în cazul candidaților la programele de studii școlarizate în limba română și care nu prezintă acte de studii, necesare la înscriere, eliberate de instituții de învățământ din România sau din străinătate, cu predare în limba română.

Prin excepție, pentru elevii care au urmat studiile într-o limbă de circulație internațională sau într-o limbă a minorităților naționale, certificarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română se face cu diploma de bacalaureat”.

Cum arăta documentul până acum

 „Instituţiile de învăţământ superior prevăd în metodologia proprie de admitere modalitatea de certificare a competenţelor lingvistice, în cazul candidaţilor la programele de studii şcolarizate în limba română şi care nu prezintă acte de studii, necesare la înscriere, eliberate de instituţii de învăţământ din România sau din străinătate, cu predare în limba română”.

Avocatul Poporului i-a cerut oficial ministrului Educației, în iulie 2019, să modifice regulile de admitere la facultate, la master și la doctorat – în sensul eliminării posibilității ca facultățile să organizeze examen suplimentar de limbă română, la admitere, pentru absolvenții de liceu aparținând minorităților naționale.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×