Un nou scandal încinge spiritele între români și maghiari. Conform unei decizii luate de Ministerul Educației de la noi, publicată deja în Monitorul Oficial, 7 ianuarie, studenții maghiari nu vor mai fi obligați, așa cum s-a întâmplat, să susțină examene de admitere în limba română.
Studenții maghiari și de altă etnie nu pot fi examinați la admitere în limba română
Cu alte cuvinte, în urma deciziei luate de Ministerul Educației, universitățile din țara noastră nu vor mai avea dreptul să verifice dacă tinerii minoritari, indiferent că vorbim despre etnici maghiari, sârbi, tătari sau alții dispun de competențe lingvistice în limba română.
Solicitarea pentru a schimba legea a venit din partea adjunctului Avocatului Poporului din România, Zsolt Molnar, iar Ministerul Educației s-a conformat întocmai.
Ordonanța ministerială, publicată marți, 7 ianuarie 2020, în Monitorul Oficial
De altfel, cu această decizie a fost de acord președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.
Ordonanța ministerială care prevede această schimbare importantă pentru minoritari a fost publicată acum două zile în Monitorul Oficial, scrie hirado.hu.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Primele critici legate de acest scandal universitar au venit în luna iulie a anului 2019, când Oficiul Avocatului Poporului a atras atenția Ministerului Educației asupra regulamentului privind metodologia admiterii în învățământul superior (licență, masterat, doctorat).
Csaba Asztalos, șeful CNCD, a vorbit clar despre o discriminare după ce mai multor studenți li s-a cerut cunoașterea limbii române, deși au absolvit licee cu predare în altă limbă.
Ministerul Educației a precizat că examenul oral de limba română de la Bacalaureat nu reflectă oricum competențele lingvistice ale tinerilor măsurate în conformitate cu standardele europene.
În regulamentul modificat se specifică următorul lucru: dovada competențelor lingvistice ale viitorilor studenți este dată de diploma de Bacalaureat.
„Prin ordonanţa publicată marţi, ministerul interzice universităţilor să oblige candidaţii care au absolvit un liceu din România, dar cu predare în altă limbă decât româna, să susţină un examen pentru competenţe lingvistice de limba română”, scrie site-ul maghiar menționat mai sus.