Oficial: Cele 13 teste de coronavirus de la Gorj au ieșit negative. În România, 69 de persoane sunt în carantină și 4.818 în izolare voluntară

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
26/02/2020, 16:23
Oficial: Cele 13 teste de coronavirus de la Gorj au ieșit negative. În România, 69 de persoane sunt în carantină și 4.818 în izolare voluntară
Nelu Tataru, secretar de stat la Ministerul Sanatatii/ Foto: Hepta

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că până astăzi, la ora 14, nu există niciun caz confirmat de infecție cu coronavirus în România. Totodată, a fost elaborat ordinul ministrului Sănătății prin care sunt reglementate condițiile de carantină, a mai spus Tătaru într-o conferință de presă susținută alături de Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

Doar rezultate negative

Nelu Tătaru a precizat niciuna dintre cele 13 persoane care au intrat în contact cu italianul de 71 de ani internat la Rimini, după ce s-a întors din România, nu a fost infectată. Mai sunt așteptate rezultatele testelor la care au fost supuse alte 19 persoane care însă nu au interacționat direct cu bolnavul.

Potrivit oficialului din MS, în acest moment 69 de persoane sunt în carantină, iar 4.818 sunt în izolare voluntară la domiciliu. Situația acestora este reglementată printr-un ordin de ministru emis astăzi care vizează modul de instituire a carantinei.

S-a emis ordinul de carantină, sunt exact procedurile din Italia și China. Toate persoanele care vin din zone închise: cele 11 comune din Italia, Wuhan, vase de croazieră sunt puse în carantină instituționalizată. Sunt 14 zile în care vor fi testați la intrarea în carantină și de două ori la ieșire, la un interval de 24 de ore”, a spus Tătaru.

Cei care vin din Italia din alte zone afectate vor trebui să intre în izolare voluntară la domiciliu. La capătul acesteia vor primi o adeverință pe baza căreia vor primi și concediul medical , în cazul salariaților, sau scutirea de la ore, în cazul elevilor. Paza centrelor de carantină asigurată de poliția locală.

Pregătiri pentru un scenariu sumbru

În cazul în care vor apărea cazuri de infecții cu coronavirus, primele 10 cazuri vor fi direcționate către Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, iar următoarele către cele cinci clinici de boli infecțioase din țară: București, Iași, Constanța, Cluj-Napoca și Craiova. Spitalele de boli infecțioase din România dețin în momentul de față 7.600 de paturi pentru cei bolnavi, iar centrele de carantină pot primi circa 4.000 de suspecți de infecție cu coronavirus.

Secretarul de stat Raed Arafat a cerut presei să păstreze distanța față de echipele de intervenție ale autorităților în cazul suspiciunilor de coronavirus și să nu dezvăluie identitatea persoanelor anchetate epidemiologic pentru a evita marginalizarea socială a acestora. ”Rugămintea noastră este să nu devină fiecare din aceste cazuri o poveste de panică până la momentul ieșirii rezultatului”, a spus Arafat.

Acesta a spus că procesul de achiziție a aparaturii și echipamentelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea unei epidemii de coronavirus sunt în curs.

Astăzi am primit primele 10 oferte pentru termoscannere. Acum sunt în negociere și sper să avem rezultatul negocierii până diseară. Același lucru pentru alte materiale și echipamente de protecție. Știu că sunt deja firme care vor prezenta oferte, toată activitatea de achiziții este în desfășurare”, a precizat Raed Arafat.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×