Câți bani primesc angajații români care intră în carantină sau se izolează la domiciliu din cauza coronavirusului

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
26/02/2020, 13:51
Câți bani primesc angajații români care intră în carantină sau se izolează la domiciliu din cauza coronavirusului
Angajații români vor primi o indemnizație de carantină sau izolare la domiciliu. Sursa foto: hepta.ro

Speriați la gândul că ar putea deveni victime ale coronavirusului, agentul patogen care amenință întreaga lume, mai ales că nu există un tratament împotriva epidemiei, tot mai mulți angajați români iau în calcul să intre în carantină sau să se autoizoleze la domiciliu. Trebuie să știe, însă, că odată ce au recurs la una dintre aceste măsuri vor primi bani mai puțini decât dacă ar fi mers zi de zi la locul de muncă.

Câți bani primesc salariații care aleg să intre în carantină sau să se izoleze la domiciliu

Potrivit prevederilor legale în astfel de cazuri, fiecare salariat asigurat medical are dreptul să beneficieze atât de concediu în scopul prevenirii îmbolnăvirii, cât și de indemnizație pentru carantină. Nu înainte ca Direcția de Sănătate Publică să elibereze un certificat în care să se specifice foarte clar durata perioadei de carantină. Ulterior, pe baza acestui document, medicul curant va elibera certificatul de concediu medical pentru carantină, a cărui durată nu diminuează numărul de zile acordate pentru celelalte afecțiuni, informează ziare.com.

Cât despre banii primiți în toată această perioadă, diferența nu este foarte mare, în condițiile în care cuantumul brut al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul. Concret, dacă persoana respectivă ar câștiga în mod normal 2.925 de lei lunar net, în cele 10 zile de carantină sau izolare la domiciliu îi vor intra în cont  2.668 de lei, cu 257 de lei mai puțin decât dacă se prezintă zi de zi la locul de muncă. În cazul în care perioada de carantină s-ar întinde pe durata unei luni întregi, angajatul va primi la final 2.411 lei, ceea ce înseamnă că diferența este de 514 lei, comparativ cu salariul încasat în mod regulat.

Persoanele care nu respectă regulile de carantină vor răspunde penal

Pe lângă toate aceste drepturi, perioada de carantină impune și respectarea unui set de reguli anunțate recent de ministrul Sănătății, Victor Costache. Cei care le încalcă riscă să fie cercetați în baza articolului 352 din Codul Penal, care sancționează zădărnicirea combaterii bolilor.

De altfel, potrivit informațiilor oficiale, trei persoane se află deja în această situație. Este vorba despre cetățeni chinezi care au intrat în România venind dinspre Shanghai și s-au autoizolat la domiciliu, fiind văzuți apoi într-un magazin din Roznov, județul Neamț.

Toate persoanele din carantină vor primi materiale informative cu un set de reguli pe care trebuie să îl urmeze, la fel și cele care vor fi izolate la domiciliu care vor primi un alt set de reguli.

Aceste materiale vor fi elaborate de către reprezentanții Institutului de Sănătate Publică și transmise în timp util. Tot la institut va funcționa un telverde care va putea fi apelat de către cei interesați să obțină măsuri suplimentare despre noul tip de infecție cu coronavirus”, a declarat Victor Costache în cursul zilei de luni.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×