Pericolul coronavirusului, pe agenda CSAT. Iohannis: ”Nu există motive de panică; abordarea mass-media a fost inutil de alarmistă, în unele cazuri”

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
26/02/2020, 15:15
Pericolul coronavirusului, pe agenda CSAT. Iohannis: ”Nu există motive de panică; abordarea mass-media a fost inutil de alarmistă, în unele cazuri”
Hol de trecere in palatul Cotroceni, sediul presedintiei romane.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-au reunit, astăzi, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta măsurile de prevenire și combatere a infecțiilor cu coronavirus. Președintele Klaus Iohannis a afirmat, la finele ședinței, că populația nu are motive să se panicheze și a cerut presei să nu prezinte într-o manieră alarmistă evenimentele legate de epidemia de coronavirus.

UPDATE 15.15: Ședința CSAT s-a încheiat, președintele Klaus Iohannis urmează să facă declarații de presă în scurt timp

Iată principalele declarații ale președintelui:

Până acum nu avem niciun caz confirmat de coronavirus în România. Acum câteva minute am primit și rezultatele din Gorj care sunt negative, dar nivelul de mobilizare trebuie să rămână ridicat pentru că avem o urgență medicală globală în care toate statele sunt vulnerabile în fața virusului care nu ține cont de granițe.
Instituțiile responsabile au luat la timp măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea. Le-am cerut decidenților să rămână la maximă vigilență. Responsabilitate și calm. Sunt necesare eforturi pentru măsurile preventive și pentru gestionarea eventualelor cazuri pe teritoriul României. Am subliniat nevoia de comunicare eficientă între instituții, informarea permanentă a DSP-urilor, a medicilor de familie și a managerilor de spitale.
-Am hotărât să fie suplimentate măsurile de control pentru identificarea potențialilor bolnavi la punctele de frontieră. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar cu specialiști de la DSP-uri inclusiv prin detașarea din alte județe. În eventualitatea confirmării unor cazuri este esențială protecția personalului medical.
-Am luat decizia alocării resurselor financiare pentru echipamente de protecție, izolete pentru transport pe targă și medicamente.
Persoanele care pot dezvolta complicații sunt în special vârstnicii care trebuie protejați cu o atenție specială.
Reiau apelul la calm întrucât nu există motive de panică. Este esențial să tratăm cu toată atenția această situație, să ne informăm permanent din surse oficiale și credibile. Abordarea mass-media a fost în unele cazuri inutil de alarmistă. Reiau apelul și către mass-media: informați oamenii corect și constant, dar într-o manieră echilibrată făăr încercări de a transforma acest lucru în ceva senzațional
-Cetățenii trebuie să înțeleagă că e obligația fiecăruia să respecte recomandările. Cel mai important mod de stopare este prevenția și îi încurajez pe oameni să mențină o igienă personală permanentă.


Apel la calm

În CSAT se face o informare pe marginea situației actuale și se discută strategia de combatere a unei eventuale epidemii de COVID-19.

Nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiţi, dacă lucrurile evoluează negativ. Ca atare, am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru miercuri, 26 februarie, ora 14.00, pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional”, a declarat, marți seara, Klaus Iohannis.

Șeful statului le-a cerut românilor să-și păstreze calmul, să nu se lase influențați de dezinformări și să respecte recomandările făcute de către autoritățile sanitare.

Fac în aceeaşi măsură şi un apel la mass-media să evite senzaţionalul şi stirile cu impact emoţional ridicat, care pot genera şi amplifica sentimentul de panică în rândul populaţiei”, a declarat Iohannis.

În plus, președintele a solicitat stoparea exploatării politice a temerilor legate de coronavirus.

Am observat deja mai multe luări de poziţie, prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declaraţii alarmiste, de natură să sperie cetăţenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine!”, a mai spus Iohannis.

Panica, deja instalată

Românii au început să-și facă provizii, de teama coronavirusului! Rafturile magazinelor din București au început să fie golite de cumpărătorii care se gândesc că și țara noastră va fi lovită de epidemie.

Bucureștenii au început să cumpere masiv ulei, paste, fasole, zacuscă și chiar și sos tomat. În unele hipermarket-uri rafturile de conserve și obiecte de strictă necesitate au fost golite de cumpărători.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×