Autoritățile refac traseul italianului infectat cu coronavirus. Bărbatul a intrat în contact cu persoane din Gorj și Dolj

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
26/02/2020, 10:46
Autoritățile refac traseul italianului infectat cu coronavirus. Bărbatul a intrat în contact cu persoane din Gorj și Dolj
Cetățeanul italian infectat cu coronavirus a intrat în cotact cu persoane din Gorj și Dolj. Sursa foto: Hepta.ro

Oamenii din mai multe localități din județele Dolj și Gorj se tem de epidemia de coronavirus după ce italianul infectat cu coronavirus care a ajuns în România săptămâna trecută s-a plimbat nestingherit prin respectivele regiuni. Autoritățile au recoltat mai multe probe și așteaptă rezultatele analizelor.

Cetățeanul italian diagonisticat cu coronavirus, în vizită în Gorj și Dolj

Un cetățean italian în vârstă de 71 de ani care a ajuns pe teritoriul țării noastre în urmă cu aproximativ o săptămână a fost diagnosticat cu coronavirus imediat cum a ajuns în țara natală. Italianul este internat acum în secţia de boli infecţioase a spitalului din Rimini, viaţa sa nefiind pusă în pericol. Autoritățile din țara noastră încearcă să afle pe unde a umblat acesta și cu câte persoane a intrat în contact.

Primele informații arată că italianul infectat cu virusul periculos a vizitat rudele soției sale care se află în comuna Bâlteni din județul Gorj, dar a stat și câteva zile într-un apartament din municipiul Târgu-Jiu. Momentan nu se știe cu câte persoane a intrat în contact pentru că oamenii refuză să declare că îl cunosc pe acest bărbat.

„S-a învârtit în Târgu Jiu, în Pesteana nu a stat decât foarte puțin timp, la venire și plecare, probabil cât și-a revăzut neamurile și apoi a plecat la apartamentul din Târgu Jiu. Toată lumea își pune tot felul de întrebări, nu este de neluat în seamă”, a spus primarul din Bâlteni Vasile Vlăduleanu, potrivit stirileprotv.ro.

Traseul cetățeanului italian infectat cu coronavirus, pe zile:

Autoritățile au refăcut traseul cetățeanului român infectat cu coronavirus care s-a plimbat prin mai multe localități din Oltenia. Prim urmare, iată mai jos care sunt activitățile pe care le-a avut bărbatul de 71 de ani în fiecare zi petrecută pe teritoriul țării noastre:

  • 18 februarie, ora 23:45, bărbatul de 71 de ani a ajuns pe Aeroportul Internaţional Craiova cu o cursă de Bologna împreună cu fiul său în vârstă de 10 ani
  • la scurt timp după aterizare italianul a închiriat o mașină cu care a pleca spre comuna Bâlteni, judeţul Gorj
  • 19 februarie, la puțin după miezul nopţii, italianul şi fiul său au ajuns la socrii săi care locuiesc în satul Peşteana, județul Gorj unde și-a lăsta fiul și a plecat mai departe spre Târgu-Jiu. Aici a locuit într-un apartament proprietate personală
  • 20 februarie, bărbatul s-a deplasat la Primăria Drăguţeşti din Gorj unde a plătit mai multe taxe şi impozite locale
  • 20-21 februarie, italianul a avut mai multe întâlniri de afaceri, în special în Târgu Jiu
  • 22 februarie, bărbatul a plecat din municipiu spre Peşteana de unde și-a luat copilul şi a plecat spre Craiova, a înapoiat mașina firmei de închirieri și a plecat spre Aeroportul Internaţional
  • în jurul orei 14 aeronoava în care se afla a decolat spre Bologna într-un avion plin de oameni. Cum a ajuns în Italia bărbatul a mărturisit că are febră, iar medicii l-au considerat imediat suspect de coronavirus
  • 25 februarie, medicii din Italia au confirmat că bărbatul este infectat cu cronavirus. Autorităţile din România intră în alertă. Toate persoanele care au intrat în contact cu bărbatul sunt căutate pentru a fi testate de medici, informează Mediafax.

„Am constituit o celulă de criză şi până acum am reuşit să identificăm maşina care a fost închiriată de cetăţeanul italian. Am reuşit să identificăm persoanele care au stat lângă acesta, în avion, atât la sosire, cât şi la plecare. (…) Este vorba de 22 de persoane la sosire şi alte 22 de persoane la plecare. Plus personalul aeronavei.

Aceştia, împreună cu cei 44 de pasageri şi cei doi angajaţi ai companiei de închirieri vor fi supuşi unor analize. De asemenea, noi am încercat să luăm legătura cu soţia acestuia, dar nu am reuşit.

Vizionăm toate înregistrările video din aeroport pentru a vedea dacă a mai intrat în contact şi cu alte persoane”, a declarat Narcis Purcărescu, prefect de Dolj unde autoritățile au constituit o celulă de criză încă de marți seara, 25 februarie.

Autoritățile au recoltat probe de la mai multe persoane

Până la ora actuală nu se știe dacă vor fi impuse măsuri de carantină în vreuna dintre localitățile prin care a trecut cetățeanul italian. Cert este faptul că până acum au fost recoltate probe de la 25 persoane din județele Gorj și Dolj, iar analizele au fost duse la Institulul Matei Balș.

Se pare că cetățeanul italian infectat cu coronavirus a intrat în contact cu mai multe rude, parteneri de afaceri, dar și lucrători ai instituțiilor publice. Mai exact, bărbatul a plătit mai multe taxe la sediul Primăriei Drăgușești din județul Gorj unde localnicii nu vor mai avea acces până când nu se dezinfectează instituția.

 „O să oprim accesul cetățenilor din comună în instituție, o să fie un om pe hol, care să ia legătură cu toți cetățenii. Noi continuăm activitatea la Drăguțești, dar încercăm să protejăm și cetățenii și angajații primăriei. Doamna care a intrat în contact cu acel domn am înțeles că va intra în carantină”, a declarat primarul comunei Drăguțești Ion Popescu.

În plus, bărbatul a mai vizitat și mai multe rude de-a soției sale în Craiova unde a stat timp ce 4 zile, în perioada 18 – 22 februarie. Aici cetățeanul italian a avut mai multe întâlniri cu partenerii săi de afaceri, prin urmare a intrat în contact cu numeroase persoane răspândind astfel virusul pneumologic.

Totodată, aeronova cu care a zburat cetățeanul italian aparținând companiei Wizz Air a fost scoasă din funcțiune imediat cum s-a confirmat boala acestuia și s-au luat măsuri de dezinfectare în conformitate cu reglementările specifice înainte de a reveni la operațiuni.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×