Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, avertisment pentru bucureşteni privind apa de la robinet: „Să nu fie folosită pentru băut sau hrană”

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
31/01/2019, 08:20
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, avertisment pentru bucureşteni privind apa de la robinet: „Să nu fie folosită pentru băut sau hrană” GALERIE FOTO
Sorina Pintea, avertisment pentru bucureşteni

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a anunţat că oamenii din Bucureşti nu ar trebui să consume apa de la robinet după problemele pe care Apa Nova le-a avut zilele trecute. Mai exact, din cauza unor incidente, la Argeş a fost rcescut niveluld e clor din apă, iar în Capitală aceasta a ajuns cu un miros puternic.

De aceea, Sorina Pintea le transimte locuitorilor Capitalei să nu bea şi să nu folosească nici pentru hrană apa de la robinet. Nu există pericole în privinţa consumului de apă, însă măsura este luată preventiv: „Rezultatele parţiale nu reprezintă un motiv de îngrijorare a populaţiei privind posibilele efecte ale consumului de apa din reţeaua publică de distribuţie. Conform ghidurilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a fost dovedit faptul că în cazul consumului de apă hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apă, nu există riscul de apariţie a unor efecte acute sau cronice asupra sănătăţii.

Sorina Pintea, avertisment pentru bucureşteni privind apa de la robinet

Aceeaşi sursă informează că valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariţia disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu există alte efecte pe termen lung.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Cu toate acestea, până la obţinerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiştii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală. Aceştia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afişată înscrierea «apa este bună de băut»”, a spus Sorina Pintea.

Reprezentanţii de la Apa Nova au explicat ce s-a întâmplat: „În urma dezgheţării unei cantităţi foarte mari de gheață și zăpadă, care a avut efect de spălare a suprafeţelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeş şi Dâmboviţa. Noi am luat măsuri de tratare şi am mărit doza de clor pentru ca apa să fie în parametri. Nivelul de clor nu depășește limitele legale, ci este mai ridicat decât nivelul obișnuit de calitate a apei potabile. (…) Apa nu reprezintă niciun pericol pentru populație, am anunțat conducerea pentru a vedea de unde a pornit acest mesaj distribuit pe toate rețelele de socializare, mesaj ce a reușit să panicheze populația”, a declarat una dintre operatoarele din call-center-ul ApaNova.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×