Ministrul de Finanțe prezintă un scenariu sumbru: Sistemul actual nu va fi în stare să finanţeze pensiile peste 20 de ani. Pilonul I e o bombă cu ceas

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
22/01/2020, 17:36
Ministrul de Finanțe prezintă un scenariu sumbru: Sistemul actual nu va fi în stare să finanţeze pensiile peste 20 de ani. Pilonul I e o bombă cu ceas
Ministrul de Finanțe prezintă un scenariu sumbru: Sistemul actual nu va fi în stare să finanţeze pensiile peste 20 de ani. Sursa foto: Hepta

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a afirmat că nu are de gând să ia banii destinați investițiilor pentru a plăti pensiile și salariile, iar pe termen lung este nevoie de o reorganizare a sistemului de pensii. Conform celor spuse de Cîțu, sistemul actual nu va mai putea să finanțeze pensiile peste 20 de ani, scrie Ziarul Financiar.

Ministrul Finanțelor nu dorește să repete greșeala PSD

„Ceea ce ce nu vom face noi, şi asta vă garantez, nu vom face acea mizerie pe care a făcut-o PSD în ultimii ani, să pună bani în buget pentru investiţii şi în timpul anului să-i ia şi să-i ducă pensi şi salarii.

Nu, noi am alocat banii pentru pensii şi salarii în buget şi pentru investiţii, nu vom lua banii de la investiţii să-i ducem la pensii şi salarii. A

ceastă mizerie nu o vom face niciodată, d-aia am şi venit cu un deficit de 3,6 care include toate aceste programe de investiţii pe care le avem în programul de guvernare, plus ce era în vigoare pe tema de salarii şi pensii, de acolo deficitul pentru anul acesta”, a declarat azi Florin Cîțu pentru Adevărul.

Actualul Ministru al Finanțelor a vorbit și despre varianta de a desființa sistemul public de pensii, însă până atunci trebuie găsite alternative, mai ales că o reformare a pensiilor presupune o etapă ce poate dura mai mulți ani.

Cîțu: O reformă a sistemului de pensii durează şi nu se face peste noapte

Ministrul Finanțelor a mai precizat că reformarea sistemului de pensii din România nu se poate face peste noapte și nici în acest an de tranziție, când ne așteaptă două alegeri importante, cele locale și ulterior cele parlamentare.

„Ce spun eu este că e nevoie de o valoare independentă a sistemului de pensii din România pentru a găsi soluţii.

Nu o spun doar eu, peste tot sunt informaţii că dacă continuăm acest ritm cu contribuţii către Pilonul I de pensii şi luam în calcul evoluţia demografică, ceea ce se întâmplă în spate este o subţiere a plajei demografice, deci mai puţini oameni care contribuie în viitor pentru mai mulţi oameni.

Asta ar trebui să dea de gandit, este ca o bombă cu ceas, şi trebuie rezolvată, nu se va rezolva mâine şi nici astăzi, trebuie o evaluare obiectivă şi găsită o solutie”, a mai precizat Cîțu.

Ministrul de Finanțe mai spune că o soluție care funcționează deja în țările dezvoltate ar fi aceea de a transfera cât mai mult din economisirea pentru pensii spre un sistem privat. Cîțu precizează că, în contextul actual, statul nu va mai putea să finanțeze pensiile peste 20 de ani.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×