Datele furnizate de Casa Națională de Pensii arată că aproximativ 9.400 de români primesc pensii speciale, cu 200 mai mulți față de 2018. Cristi Barbu, secretar general adjunct al PNL, a declarat că săptămâna viitoare acestea vor fi eliminate în urma unui proiect de lege inițiat de PNL.
Scurtă istorie a pensiilor speciale. Cine le-a inventat
Conform celor spuse de Barbu, citat de Adevărul, epopeea pensiilor speciale a început în 2001, atunci când PSDR (actualul PSD), iniția o lege specială prin care erau oferite pensii de serviciu unor anumite categorii de angajați.
De-a lungul timpului, alte legi au fost inițiate, astfel că în prezent sunt 7 legi care reglementează diverse pensii speciale pentru funcționarii publici parlamentari, foști navigatori din aviația civilă, pensii de serviciu pentru beneficiarii de la Curtea de Conturi, personalul auxiliar din judecătorii și parchete.
Deputatul USR Claudiu Nasui a postat pe Facebook un tabel cu beneficiarii de pensii speciale, nominalizându-i pe toți angajații care au parte de astfel de beneficii financiare în momentul pensionării.
Astfel, aflăm că judecătorii și procurorii primesc o pensie specială de 18.716 lei, personalul aeronautic primește o pensie în plus de 10.891 lei, funcționarii Curții de Conturi primesc o pensie specială de 7.800 de lei, iar diplomații și personalul consular 5.538 de lei.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Personalul SRI și MAI, pensii speciale de 4 ori mai mari decât pensia medie
Personalul SRI are parte de pensii speciale de 5.000 de lei, conform tabelului publicat de deputatul USR, în timp ce personalul din MAI primește o pensie de 4.700 de lei. Funcționarii parlamentari primesc și ei pensii speciale, 4.547 lei pe lună mai exact, în timp ce personalul auxiliar din instanțe primește o pensie specială de 4.439 de lei.
Cea mai mică pensie specială o primește personalul militar, însă suma nu este deloc una mică. Mai exact, este vorba despre o pensie lunară de 3.851 de lei.
Subiectul pensiilor speciale pare să fi ajuns la final, asta pentru că pe 28 ianuarie parlamentarii se vor reuni într-o ședință extraordinară pentru a aproba proiectul de lege ce prevede abrogarea acestui tip de pensie.
Premierul Ludovic Orban a declarat că solitarea PNL a fost aprobată, iar proiectul are mari șanse să fie aprobat, mai ales că și PSD, partid care însă deține majoritatea în Legislativ, a anunțat că este de acord cu eliminarea pensiilor speciale.
În luna decembrie a anului trecut, statul român a plătit 3.878 de „pensii de serviciu” privind statutul procurorilor și judecătorilor, valoarea medie a unei astfel de pensii fiind de 18.716 lei, din care 17.409 lei a fost suportată direct de la bugetul de stat.
Pe lângă acestea, alte 1.800 de pensii de serviciu în plată au fost virate în decembrie 2019, acordate personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și Parchetelor, cu o valoare medie de 4.439 de lei, dintre care 2.525 de lei de la bugetul de stat.
Așadar, totalul persoanelor care beneficiază de pensii speciale acordate unor angajați din sistemul judiciar este de aproximativ 5.700 de persoane suma totală plătită fiind de plătiți circa 970 de milioane de lei, respectiv peste 200 de milioane de euro.
Ca o comparație, pensia medie în România a fost în decembrie 2019 de 1.373 de lei. Statul român trebuie să plătească, lunar, peste 4,6 milioane de pensii.