Grevă pentru judecătorii Curții de Apel și ai Tribunalului București! Abrogarea pensiilor speciale, principala nemulțumire

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
21/01/2020, 16:16
Grevă pentru judecătorii Curții de Apel și ai Tribunalului București! Abrogarea pensiilor speciale, principala nemulțumire GALERIE FOTO
Greva este una pe o perioadă nedeterminată. Sursa foto - hepta.ro

Grevă pentru judecătorii Curții de Apel și ai Tribunalului București! Aceștia au decis să își suspende activitatea în sălile de judecată, fiind nemulţumiţi de iminenta abrogare a pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

Grevă pentru judecătorii Curții de Apel și ai Tribunalului București!

Decizia vine în urma unei Adunări Generale a judecătorilor de la CAB. „Iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora”, se menționează într-un comunicat al CAB.

Același motiv este invocat și de Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului București, întrunită în ședința din 21 ianuarie 2020. Suspendarea ține „până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”

Abrogarea pensiilor speciale, principala nemulțumire

Perioada nedeterminată este întreruptă „cu excepția măsurilor preventive în materie penală și a cauzelor urgente în materie civilă (ordonanțe președințiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgență, ordine de protecție, răpirile internaționale de minori, suspendări provizorii de executare, grevă)”.

Vă reamintim că pe 28 ianuarie, Camera Deputaţilor se va întruni în sesiune extraordinară, pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale. Mai mulți politicieni și opinia publică acuză de zor aceste pensii.

În luna decembrie erau în plată 3.878 de „pensii de serviciu” privind statutul procurorilor și judecătorilor, cu o valoare medie de 18.716 lei, sumă din care 17.409 lei a fost suportată direct de la bugetul de stat.

Nu se termină aici pentru că alte 1.800 de pensii de serviciu în plată, acordate personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și Parchetelor, cu o valoare medie de 4.439 de lei, dintre care 2.525 de lei au fost suportați direct de la bugetul de stat.

În total, pentru cele aproape 5.700 de persoane care beneficiază de pensii de serviciu speciale acordate unor angajați din sistemul judiciar au fost plătiți circa 970 de milioane de lei, respectiv peste 200 de milioane de euro.

Se întâmplă lucrul acesta în condițiile în care în sistemul de pensii de stat, pensia medie este 1.373 de lei, în creștere cu un leu față de luna precedentă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×