Ministrul Costel Alexe a dispus demiterea conducerii de la Protecția Mediului din Capitală după ce a aflat de pe Facebook de poluarea din oraș

Cristiana Astefanoaiei    Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
02/03/2020, 13:13
Ministrul Costel Alexe a dispus demiterea conducerii de la Protecția Mediului din Capitală după ce a aflat de pe Facebook de poluarea din oraș
Ministrul Mediului, Costel Alexe/ Foto: Inquam Photos

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a solicitat demiterea Agenției de Protecția Mediului din București pentru că nu  l-au informat asupra nivelului grav de poluare a orașului în cursul nopții trecute. De altfel, ministrul Alexe s-a arătat nemulțumit de activitatea Agenției și la nivel național.

”Elefantul” ANPM

Avem şi în cadrul ministerului un elefant, iar acel elefant este Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, care în momentul de faţă are reale carenţe şi de management şi mai ales de comunicare. Nu este firesc ca cei din conducerea ministerului, când avem astfel de depăşiri să afle de pe Facebook, norocul meu că eram treaz şi evident ar fi trebuit ca această informaţie să vină de la ANPM sau de la APM Bucureşti. Primim tot mai des semnale că siteurile nu funcţionează, că au multe alte carenţe şi în această dimineaţă am solicitat demiterea conducerii APM Bucureşti şi a directorului de acolo”, a declarat Costel Alexe.

Acesta a relatat că, deși nivelul particulelor de PM10 și PM2,5 depășiseră de 8-10 ori nivelul maxim admis în cursul nopții trecute, el a aflat de acest lucru de pe Facebook în jurul orei 4.30 când era încă treaz. Șefa Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej, a fost informată la ora 6 de la minister, deși Garda ar fi trebuit sesizată de către ANPM.

Costel Alexe este nemulțumit și de site-ul Agenției, despre care a spus că arată ca în anii 90, iar publicul nu are un acces facil la datele oficiale legate de nivelul poluării. În plus, lipsa de promptitudine a ANPM face ca populația să nu poată fi, deocamdată, informată asupra deteriorii severe a calității aerului.

În momentul de faţă, populaţia fie din aceste reţele de senzori independenţi, fie de pe siteul nostru, putea să afle care este calitatea, dar nu s-a transmis acel mesaj de alertă. Avem speranţa că după modernizarea şi eficientizarea activităţii ANPM-ului, prin sistem dispecerat şi evident cu cei de la ISU să se comunice cât mai des şi mai eficient astfel de episoade de poluare a aerului”, a mai spus Costel Alexe.

Poluare ridicată în București

Nivelul de PM2,5 și PM10 din aer au avut valori de 8-10 ori mai mari decât nivelul maxim admis în cursul nopții trecute, în Capitală. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a a indicat drept cauze incendiul de la Gara de Nord și un incendiu de vegetație de amploare din Ilfov, dar nu a exclus și o contribuție importantă a unor ”activități industriale” pe timpul nopții, care au generat emisii mari. În condițiile în care vântul a avut o viteză foarte mică, particulele poluante au rămas în aerul respirat de bucureșteni.

Costel Alexe a confirmat depășirea semnalată de senzorii ONG-ului aerlive.ro. ”Creșterile au început de la ora 21 , cu un vârf spre 3-4 dimineață și scăzând către primele ore ale zilei, azi având valori de intrare în normalitate, dar încă cu depășiri de PM10”, a declarat ministrul Mediului, într- conferință de presă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×