Care ar fi primele măsuri propuse de specialiști pentru a reduce poluarea din Capitală

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
26/01/2020, 11:58
Care ar fi primele măsuri propuse de specialiști pentru a reduce poluarea din Capitală
Care ar fi primele măsuri propuse de specialiști pentru a reduce poluarea din Capitală *foto: digi24.ro

Institutul Național de Sănătate Publică a prezentat un studiu privind expunerea populației din Capitală la poluarea aerului cu praf. Printre măsurile pe care Institutul le-a recomandat ar fi și ca traficul să fie întrerupt pe arterele importante ale Bucureștiului. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că în București circulă zilnic două milioane de mașini.

Studiul vizează perioada 2010-2017, perioadă în care rețeaua de monitorizare a calității aerului de la Ministerul Mediului înregistra depășiri frecvente pentru poluarea cu praf.

Ce măsuri propun cei de la Institutul Național de Sănătate Publică pentru reducerea poluării în București

De principiu, cei de la INSP au măsuri care vizează investiții în transportul alternativ. Cu toate acestea, specialiștii susțin și unele măsuri restrictive, cum ar fi întreruperea circulației pe bulevardele cu trafic intens.

Astfel, măsurile propuse de specialiști sunt următoarele:

  • posibilitatea întreruperii circulației pe anumite artere, atunci când se depășeșc limitele maxim admise, până la refacerea condițiilor de mediu.
  • identificarea surselor de poluare în special în punctele unde s-au înregistrat în mod repetat depășiri ale nivelurilor de pulberi în suspensie: zona Drumul Taberei, Cercul Militar. Este posibil ca în aceste regiuni, pe lângă trafic să contribuie și alte surse de poluare, cum ar fi șantiere defectuos manageriate;
  • îmbunătățirea infrastructurii de transport în comun și încurajarea populației să folosească această infrastructură prin programe de fidelizare, crearea de culoare unice pentru transportul în comun pe distanțe cât mai mari;
  • aplicarea unor taxe majorate pentru cei care tranzitează orașul cu autoturismele, dar numai după amenajarea unor parcări la gurile de metrou, la intrarea în oraș;
  • infrastructură pentru biciclete;
  • monitorizarea șantierelor;
  • crearea centurii Capitalei și încurajarea populației să amenajeze acoperișuri verzi;
  • extinderea rețelei de metrou.

Gabriela Firea a prezentat câte mașini tranzitează zilnic Bucureștiul

Datele și propunerile Institutului Național de Sănătate Publică au fost prezentate într-o conferință pe facebook și de edilul Capitalei, Gabriela Firea. Aflată într-un război cu ministrul Mediului, Firea susține că din 2017 până în prezent a luat măsuri pentru ameliorarea poluării.

De asemenea, edilul Capitalei a ținut să precizeze că orașul este tranzitat zilnic de 400.000 de mașini, care se adaugă la numărul 1,6 milioane de autovehicule ale bucureștenilor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×