Nivelul de PM2,5 și PM10 din aer au avut valori de 8-10 ori mai mari decât nivelul maxim admis în cursul nopții trecute, în Capitală. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a a indicat drept cauze incendiul de la Gara de Nord și un incendiu de vegetație de amploare din Ilfov, dar nu a exclus și o contribuție importantă a unor ”activități industriale” pe timpul nopții, care au generat emisii mari. În condițiile în care vântul a avut o viteză foarte mică, particulele poluante au rămas în aerul respirat de bucureșteni.
Ilfovul afumă Capitala
Costel Alexe a confirmat depășirea semnalată de senzorii ONG-ului aerlive.ro. ”Creșterile au început de la ora 21 , cu un vârf spre 3-4 dimineață și scăzând către primele ore ale zilei, azi având valori de intrare în normalitate, dar încă cu depășiri de PM10”, a declarat ministrul Mediului, într- conferință de presă.
Episodul de poluare accentuată ar fi fost avut cauze multiple. ”În primul rând, arderile necontrolate din București și județul Ilfov. Au fost sesizări la 112 și am avut discuții cu cei ISU care ne-au spus de un incendiu la 12 noaptea la Gara de Nord, arderi de vegetație, cauciucuri și alte gunoaie. Au fost și viteze reduse ale vântului, sub 7 km/h. Din acest motiv am avut aceste valori ridicate”, a spus Alexe, precizând că un incendiu de vegetație de la Crevedia s-a întins pe 5.000m².
”Suspiciuni de activități industriale”
Pe de altă parte, ministrul nu a exclus ca unele activități din mediul industrial să fi fost mai poluante decât ar fi legal. ”Avem suspiciuni de activități industriale mai ales noaptea care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți. Avem în Ilfov 46 de firme autorizate și în București 69 care au acest proces de ardere. În această dimineață am stabilit ca până la finalul săptămânii Garda de Mediu va controla toate sursele de ardere din București-Ilfov pentru a vedea dacă operatorii dețin echipamente de monitorizare și măsurare a emisiilor de poluanți din ardere. Vor fi verificate și entitățile care ar putea să desfășoare activități de ardere fără să fie autorizați. Dacă nu au aceste echipamente, vom cere revizuirea autorizațiilor ș vor fi obligați să comunice în timp real valorile către ANPM pentru a putea informa în timp real populația”, a spus Alexe.
El nu a exclus ca episoadele de poluare accentuată să se repete în această perioadă. ”E primăvară, lumea își face curățenie prin curte și dă foc la tot ce găsește”, a spus ministrul Mediului care a cerut totodată polițiilor locale din București și Ilfov să sancționeze incendierea deșeurilor menajere din gospodării.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Platforma Aerlive.ro a anunțat toate cele 11 stații pe care le deține au înregistrat depășiri record noaptea trecută pentru particulele PM2,5 și PM10. Cele două tipuri de particule sunt de dimensiuni foarte mici, de mai mici de 2,5, respectiv 10 microni și care nu pot fi filtrate de nas și de gât. Astfel, ele se infiltrează în plămâni și afectează în special copiii care inhalează mai mult și au tendința să respire pe gură.