Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat, în cadrul unui eveniment legat de calitatea aerului în marile orașe, că poluarea ucide în țara noastră 23.000 de români în fiecare an, astfel încât autoritățile trebuie să grăbească măsurile de protecție a populației.
Poluarea din România, tot mai gravă
Populația nu mai are timp să aștepte până când autoritățile vor implementa măsuri de protecție împotriva poluării, este de părere ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe. Acesta a declarat, în cadrul unui eveniment ce trata chiar problema poluării în orașele mai, că autoritățile au mai multe lacune, însă lucrurile încep să se schimbe, informează Digi24.
„Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, cu toate carenţele ei, este singura acceptată ca şi furnizor de date în raport cu Comisia Europeană. Avem ceva lacune, cu suficient de multe zile pe an în care nu a funcţionat din cauza managementului prost.
Astăzi, suntem într-un proces de modernizare, iar de la 148 de staţii cât are astăzi Reţeaua Naţională, vrem să mai avem 14 staţii cu bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu, şi alte 17 cu bani prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare, n.r)”, a spus ministrul Mediului.
Costel Alexe a mai spus în cadrul evenimentului „Dezbaterea despre calitatea aerului în marile oraşe”, organizat de Ambasada Sustenabilităţii din România, că măsurile trebuie luate nu pentru a arăta Comisiei Europene că statul român face eforturi pentru diminuarea poluării, ci pentru a oferi cetățenilor un aer curat.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
23.000 de români mor în fiecare an din cauza poluării
„Până la urmă nu ne interesează să arătăm noi Comisiei Europene că România face eforturi sau că stăm bine şi că avem mai puţin de 35 de zile depăşiri. N
oi, ca stat şi Guvern, ne interesează să oferim cetăţenilor noştri măsurile pe care le impunem administraţiilor publice locale, să oferim cetăţenilor României un aer curat. Calitatea aerului nu trebuie să aibă culoare politică”, a mai spus ministrul Mediului, în cadrul aceluiași eveniment.
În contextul în care statul român nu a fost capabil să ia măsuri concrete care să scadă poluarea aerului, Costel Alexe a declarat că nu este surprins de statistica sumbră ce arată că, anual, mor în România 23.000 de oameni din cauza unor afecțiuni cauzate de aerul toxic.
„Nu mă surprinde faptul că avem date conform cărora 23.000 de români mor în fiecare an în ţara noastră din cauza poluării şi a calităţii precare a aerului pe care îl respirăm. Nimeni din ţară nu şi-a pus această problemă…
Nu o spunem noi ca minister, ci o spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii care are în spate inclusiv date de la Agenţia Europeană de Mediu. În România, trebuie să vă recunosc, că nu prea s-a discutat despre acest fenomen”, a spus Costel Alexe.
Cele mai afectate orașe sunt București, Brașov și Iași
Ministrul Mediului a mai spus că, din luna noiembrie, când a venit la conducerea Ministerului, a descoperit că România se confruntă cu foarte multe probleme legate de mediu, una dintre cele mai importante fiind poluarea aerului care, de la an la an, este tot mai mare.
Cele mai afectate orașe sunt București, Brașov și Iași, vizate de altfel de procedura de infringement. Ministrul Mediului a precizat că au fost realizate mai multe planuri legate de poluarea aerului, însă implementarea lor este prevăzută până în 2022.
„Cu Bucureşti suntem la Curtea Europeană de Justiţie şi doar aşteptăm verdictul. Toate aceste măsuri transmise de municipalitate către Comisia Europeană nu au mai convins şi în instanţă ne-au refuzat inclusiv dreptul de a ne apăra.
De asemenea, am avut discuţii cu alte 10 oraşe mari din România unde în ultima perioadă s-au înregistrat aceste depăşiri, plus Consiliul Judeţean Prahova, unde situaţia este mult mai gravă pentru că avem poluare şi la Brazi, şi în Ploieşti. Cauza este industria de acolo”, a precizat Costel Alexe.
„Din păcate, administraţiile publice locale şi-au făcut nişte planuri integrate de calitate a aerului – Bucureşti, Braşov şi Iaşi, cu implementare 2018 – 2022, dar populaţia nu mai are timp să aştepte, întrucât Comisia Europeană spune că şi o singură depăşire pe an nu ar trebui să se întâmple, darămite noi cu cele 35 de depăşiri…”, a mai spus ministrul Mediului.
Între timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un semnal de alarmă și arată că poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană. Ultimele date arată că, la nivel global, aproximativ 7 milioane de oameni mor din cauza poluării.