Bucureștiul, printre cele mai poluate orașe din Europa! Indexul poluării din Capitală este de aproape 74%

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
20/01/2020, 14:28
Bucureștiul, printre cele mai poluate orașe din Europa! Indexul poluării din Capitală este de aproape 74%
Bucureștiul, printre cele mai poluate orașe din Europa. Sursa foto: .romasig.ro

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa! Și nu o spune acum ministrul Mediului, care a tras un semnal de alară în ultima perioadă, puternic contrazis de primarul Gabriela Firea, ci o spune un studiu făcut la nivel european.

Bucureștiul, printre cele mai poluate orașe din Europa

Capitala României ocupă locul 7 la nivel european, privind indicele poluării, însă a prins podiumul la nivelul Europei de Est, unde ocupă locul 3 și este depăşit doar de oraşe industriale din Rusia (Celeabinsk) şi Ucraina (Dnipro), potrivit studiului făcut de Numbeo.

Dacă indexul poluării din Bucureşti este de aproape 74%, în Tetovo din Macedonia este de aproximativ 97%, acesta fiind cel mai poluat oraş din Europa! În Tetovo, oraşul se bazează foarte mult pe industrie şi încălzirea locuinţelor cu lignit, iar centralele care folosesc acest cărbune poluează foarte mult mediul.

Poluarea stă la baza bolilor respiratorii

La polul opus se află oraşe ca Helsinki, Zurich, Stockholm, Viena sau Oslo, care sunt de până la cinci ori mai puţin poluate decât capitala ţării noastre.

Oslo, care s-a clasat anul acesta abia pe locul 14 în topul celor mai puţin poluate oraşe din Europa, din suprafaţa totală de 454 de kilometri pătrati a oraşului, 242 sunt ocupaţi de păduri, pe lângă alte spaţii verzi şi cele 343 de lacuri din zonă. Așadar, cheia stă în zona verde din orașe.

Poluarea stă la baza multor probleme de sănătate care apar la locuitorii Bucureștiului, spun specialiștii. „Poluarea este al doilea factor după tabagism care influenţează bolile respiraţorii, bronşita cronică, enfizem, astm bronşic, creşte riscul de infecţii de circulaţie a alergenilor şi bacteriilor viruşilor. Cei cu expunerea cea mai puternică sunt cei aflaţi la extremele de vârsta copii”, declara medicul primar pneumolog Florin Mihălţan pentru Pro TV.

În urmă cu câteva zile, ministrul Mediului, Costel Alexe, a tras un semnal de alarmă privind poluarea din București, care a generat un adevărat război al declarațiilor cu primarul General, Gabriela Firea, care a contestat cifrele aduse de ministru.

S-a ajuns rapid la declrații de genul: „Mutați-vă din București, dacă nu vă place în București”, i-a spus Firea lui Alexe. „Mutați-vă dumneavoastră în București”, a fost replica lui Alexe.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×