Mii de bugetari vor fi dați afară în 2019. Totul are legătură cu pensiile pe card

Mirela Apostol    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
27/11/2018, 17:13
Mii de bugetari vor fi dați afară în 2019. Totul are legătură cu pensiile pe card GALERIE FOTO
Mii de bugetari vor fi dați afară în 2019 dacă se va adopta propunerea lui Eugen Teodorovici

Mii de angajaţi vor fi daţi afară de anul viitor, după ce s-a decis ca pensiile să fie livrate pe card şi nu cu ajutorul poştaşilor. Astfel, un număr uriaş de bugetari vor rămâne fără loc de muncă din 2019, atunci când se va produce această schimbare, ca urmare a iniţiativei ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Suma uriaşă care trebuia investită în expedierea pensiilor prin oficiile poştale, în valoare de 600.000 de lei pe an, a făcut ca Ministerul Finanţelor Publice să ceară instaurarea virării banilor pe card. Cei mai mulţi angajaţi ai Poştei care vor rămâne fără serviciu sunt cei din mediul rural, pentru că acolo sunt cei mai mulţi pensionari care primesc banii prin poştă, şi doar 30% dintre aceştia au conturi bancare.

Mii de bugetari vor ajunge să fie dați afară în 2019

Conform informaţiilor publicate de Casa Naţională de Pensii, România are în acest moment un număr de 5 milioane de pensionari, iar din aceştia deja un număr de 1,7 milioane primesc pensiile pe card, iar Teodorovici a anunţat că cei care vor opta în continuare pentru modalitatea bancară vor avea parte de bonusuri importante atunci când vor decide să primească pensia pe card:

Un sociolog a discutat despre ce înseamnă această schimbare în rândul pensionarilor şi este de părere că ar trebui să existe o perioadă de tranziţie din momentul în care se va decide implementarea acestei modalităţi şi momentul în care toţi cei 5 milioane de pensionari vor avea banii din pensie viraţi pe carduri: „Sunt destul de puţini pensionari care primesc pensia pe card, inclusiv la oraş. Va fi foarte greu, mai ales pentru pensionarii de la ţară cu un nivel mai redus de educaţie să se descurce cu sistemul bancar. Problema asta s-a pus şi atunci când s-a trecut la plata salariilor pe card.

Bancherii vor avea de câştigat

Dar atunci trecerea s-a făcut destul de uşor, oamenii au reuşit să se adapteze. Era vorba însă de o populaţie de alte vârste şi numai din mediul rural. O altă problemă e cum o să se facă trecerea de la poştaş la card. Ar trebui să există o anumită perioadă de tranziţie, astfel încât pensionarii să poată să-şi deschidă conturi. Băncile vor veni în întâmpinarea pensionarilor“, a explicat, pentru Adevărul, sociologul Mircea Kivu.

Poşta Română va avea mult de suferit după ce vor rămâne fără cel mai valoros contract al lor, veniturile din livrarea pensiilor însemnând apropa ejumătate din încasările venite. În acelaşi timp, bancherii vor avea de câştigat, urmând să fie amplasate bancomate de acum şi în zonele rurale.

Angajaţii Poştei Române vor avea mult de suferit din 2019 in timpul grevei
Angajaţii Poştei Române vor avea mult de suferit din 2019

Mai este doar de adoptat oficial această măsură, iar poştaşii vor ajunge să fie daţi afară în 2019.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×