Există în România o maternitate unde medicii au decis să nu mai facă avorturi la cererea doritoarelor. Se pare că această idee a pornit de ceva timp, iar, în anul curent, nu a mai avut loc nicio întrerupere de sarcină. Dar, unde se află? Maternitatea care acum face avorturi numai în scop terapeutic, adică în cazurile extreme, de urgență medicală, se situează la Botoșani.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean ”Mavromati” din Botoșani a confirmat acest fapt. ”În Maternitatea din Botoşani începând cu anul 2018, nu se mai practică avorturi la cerere. Medicii din cadrul Maternităţii nu fac avorturi la cerere”, a afirmat Ștefan Bercea.
Maternitatea unde nu se fac avorturi la cerere
Potrivit Hotnews, medicul Ștefan Bercea a adus un argument pentru care acum lucrurile stau așa. Se pare că toate stau la baza religiei. Din cauze divine, medicii au decis ca femeile să nu mai fie lăsate să facă avort oricând vor, ci doar în situațiile de viață și moarte. ”Din motive religioase, medicii din Botoşani nu doresc să mai facă avorturi la cerere, ci doare avorturi terapeutice, iar decizia nu a aparţinut spitalului, ci medicilor Secţiei de Obstetrică Ginecologie, care au decis să refuze acest serviciu medical din motive religioase”, a declarat Purtătorul de cuvând al Spitalului Județean din Botoșani.
Citește și: A nins în Africa de Sud! Iată primele imagini cu zebrele și elefanții în zăpadă
Citește și: Andreea Marin este pregătită să devină din nou mamă!
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Citește și: Ivonne Ghiță a murit! Jurnalista a fost înfrântă de boală
O dată cu contactarea purtătorului de cuvânt, a mai fost căutată și șefa secției de Obstretică-Ginecologie, Maria Olaru, din cadrul Spitalului din Botoșani. Aceasta a susținut pentru Hotnews că întreruperi de sarcină se fac în continuare la cerere. Auzind cele spuse de Maria, Ștefan Bercea a explicat că spusele lor nu coicind deoarece există o lipsă de comunicare pe acest subiect.
Avort permis de lege
După Revoluția din decembrie 1989 au fost luate primele măsuri de CPUN. Așa a apărut Decretul din 26 decembrie, care abroga Decretele precedente, fiind patru la număr, din Codul Penal, în ceea ce privește avortul. Legea spune clar că acesta trebuie să se petreacă în primele luni de sarcină, într-un cadru steril și dotat corespunzător. De asemenea, dacă apar complicații la o sarcină dorită, intră în discușie avortul terapeutic, tradus prin: avort care are la bază o situație medicală gravă.
După ce reglementările au completat legea, multe întreruperi de sarcină au avut loc în afara unei insituții medicale. Iar, în așa fel, legea era încălcată, iar femeile care făceau asta aveau viața pusă în pericol deoarece avoturile erau făcute de persoane fără o pregătire necesară. Acestea fiind zise, faptele unora au dus la articolul 185 din Codul Penal. Acesta privește provocarea ilegală a întreruperii de sarcină, ce a fost reintrodus.
Articolul 185 prevedă cum poți ajunge să fii pedepsit în urma unui astfel de avort, dar și în cât timp constă pedeapsa. ” Întreruperea cursului sarcinii, prin orice mijloace, săvârșită într-una din următoarele împrejurări: În afara instituțiilor medicale sau cabinetelor medicale autorizate în acest scop. De către o persoană care nu are calitatea de medic de specialitate. Dacă vârsta sarcinii a depășit patrusprezece săptămâni se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”