Lygia Alexandrescu, președintele Societății Române de Educație Nutrițională ne învață cum să ne protejăm de cancer! Experta spune că ar trebui să ne ținem departe de consumul de alimente integrale, să limităm consumul de proteine şi de alcool, să creştem sensibilitatea la insulină, și să facem exerciții fizice. Aceste mici intervenţii asupra modului de viaţă pot întări imunitatea organismului astfel încât să reziste teribilei boli.
Potrivit Lygiei Alexandrescu, alimentele consumate pentru a preveni cancerul trebuie să fie integrale, cât mai apropiate de felul în care le oferă natura, evitându-se cât mai mult aportul de produse alimentare procesate şi zahăr, în special fructoza procesată.
Trebuie să renunțăm la alimente cu trei ore înainte de somn, pentru a ne proteja de cancer
„Trei ore înainte de culcare este perioada în care nu se vor consuma alimente. Există evidenţe (…) care arată că prin hrănirea cu nutrienţi a organismului, respectiv a mitocondriei celulare la ore la care acestea nu au nevoie de energie, se transferă un număr mare de electroni generatori de radicali liberi, creându-se astfel un atac agresiv al acestor specii reactive foarte nocive asupra membranei celulare şi implicit asupra nucleului ADN”, arată nutriţionistul.
De asemenea, limitarea proteinelor este o altă strategie de luptă împotriva cancerului. Lygia Alexandrescu recomandă 1g proteină/kg corp ca aport maxim de proteine care ar trebui ingerate în 24 de ore. Şi vitamina D are un rol esenţial, fiind, potrivit specialistului, unul dintre cei mai redutabili luptători împotriva cancerului.
„Se pare că Vitamina D este capabilă să intre în celula canceroasă şi să inducă procesul de apoptoză, moartea celulei bolnave. Acesta este motivul pentru care persoanele care suferă de această maladie trebuie să şi menţine nivelul vitaminei de crescut, între 70 – 100 ng / ml”, afirmă specialistul.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Turmericul și vitamina D, esențiale în protecția împotriva cancerului
În ceea ce priveşte creşterea sensibilităţii la insulină, reglarea echilibrului hormonilor saţietăţii şi ai foamei, leptina/grelina, scăderea parametrilor sindromului metabolic prin creşterea sensibilităţii la insulină, reducerea markerilor inflamaţiei, toate acestea se pot obţine prin post intermitent, susţine Lygia Alexandrescu.
Insulina este hormonul-cheie care ajută la păstrarea energiei provenită din alimente. „Ea creşte când mâncăm. Tot când mâncăm, glicogenul se regenerează, iar când este privat de alimente, organismul îşi foloseşte depozitele de glicogen hepatic şi muscular, însă după maximum 12 ore, în absenţa ingerării altor alimente, aceste depozite se consumă şi organismul trece la consumarea progresivă a ţesutului adipos existent în organism. Astfel corpul începe să ardă grăsimi şi apare scăderea în greutate, factor de protecţie împotriva apariţiei cancerului”, spune Alexandrescu.
Mişcarea zilnică scade şi ea riscul de cancer prin menţinerea unui nivel scăzut al insulinei şi prin inducerea apoptozei celulelor bolnave. Un alt ingredient care poate lupta cu inflamațua generatioare de celule tumorale este curcuminul, ingredientul activ din turmeric, potrivit Lygiei Alexandrescu.