O nouă lege care îi afectează pe toți cetățenii români aflați peste hotare. Care sunt modificările majore care i-au luat prin surprindere pe milioane de români?
Un act normativ care îi vizează pe toți românii aflați în străinătate tocmai a fost înregistrat recent de Senat pentru a urma să fie dezbătut. Proiectul demarat îi include strict pe românii care sunt plecați peste meleaguri.
Cei plecați în străinătate suportă legea
Românii care lucrează în străinătate vor putea solicita acte de identitate în care să fie trecute și datele privind domiciuliul acestora din străinătate. Modificarea aceasta îi va ajuta pe românii de peste meleaguri să facă dovada domiciliului ori a reședinței și cu ajutorul cărții de identitate.
Până acum, aceștia se ajutau doar de pașaport pentru a înfăptui aceste lucruri privind domiciliul stabil din afara țării. Atfel, în cartea de identitate va urma să se afle și reședința din afara țării. Acest lucru se poate face prin solicitarea autorităților române.
Avantaje în noua lege a românilor plecați
Cei care au inițiat proiectul acesta susțin că eliberearea unui astfel de act de identitate care va include și adresa domiciliului din străinătate îl va ajuta pe cetățeanul român în cazul încheierii unor acte jurudice în care este necesară și o astfle de dovadă. De asemenea, mai poate fi de folos și în cazul în care este nevoie de dovedirea identității, în cazul în care ceva se întâmplă cu pașaportul persoanei.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Citește și: O stațiune turistică fără gară și transport este plină de gunoaie
Categoriile românilor din străinătate în funcție de noua lege:
„Prima categorie care se află în legalitate este redusă, fiind 0,6 milioane de cetățeni români cu domiciliul în străinătate.A doua categorie este evident mult mai mare în condițiile în care 3,4 milioane de cetățeni români locuiesc în altă țară.
Pentru a nu fi obstrucționați în exercitarea drepturilor cetățenești, mulți dintre aceștia declară în fals că au domiciliul în România, în realitate având domiciliul în străinătate”, au precizat promotiroo propunerii legislative.
Obligații fiscale pentru cei de peste hotare
Românii plecați la muncă în străinătate nu scapă de plata taxei statului român. Noul Cod Fiscal obligă toți cetățenii să plătească o taxă dacă și-au păstrat rezidența fiscală în România.„Confirm faptul că persoanele cu rezidenţa fiscală în România, cu domiciliul în ţară, sunt obligate la plata acestei contribuţii calculată prin procentul de 5.5% x valoarea salariului minim pe economie, chiar dacă se află în străinătate. Contribuţia este de circa 67 de lei/lună, corespunzător sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei”, a declarat condultantul financiar, Adrian Benta, citat de HotNews.ro
„Articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contribuţii la asigurările de sănătate de către persoanele fizice ce nu realizează venituri şi nici nu sunt scutite de plata contribuţiei de sănătate prin efectul legii. Este vorba de minorii sau doamnele însărcinate care nu au venituri.
În acest sens, cetăţenii români care îşi păstrează rezidenţa fiscală în ţară sunt în sfera contribuţiei la această asigurare de sănătate.
În esenţă, legea nu se adreseaza numai acestor categorii de persoane ci şi altor persoane, cum ar fi cele neasigurate, dar care încasează venituri la negru, agricultorilor care nu îndeplinesc condiţia de a fi impozitati prin tranşe de venit sau persoanelor casnice ce nu sunt coasigurate”, a mai spus Adrian Benta.
Ordinul 84/2012 spune că românii aflați în străinătate pentru mai mult de o perioadă estimată de 183 de zile, au obligația să depună la ANAF declarații care privesc rezidența fiscală.