Laura Codruța Kovesi a făcut plângere la CEDO după ce a fost revocată de la DNA

Mirela Apostol   
în Instant Articles
08/01/2019, 17:09
Laura Codruța Kovesi a făcut plângere la CEDO după ce a fost revocată de la DNA GALERIE FOTO
Laura Codruța Kovesi a făcut plângere la CEDO

Laura Codruța Kovesi contestă modul în care a fost revocată din funcţia de şef al DNA şi a făcut plângere la CEDO. Aceasta şi-a construit plângerea pe baza modalităţii în care a fost dată afară, motivând că i-au fost încălcate drepturile omului prin faptul că nu i-a fost oferită nicio modalitate de apărare.

Plângerea făcută de Laura Codruţa Kovesi vine după şase luni distanţă de la revocarea sa din funcţie. În vară, locul i-a fost luat de Anca Jurma, care a avut un mandat de interimar de o jumătate de an, după care a anunţat că nu îşi mai doreşte prelungirea acestuia.

Laura Codruţa Kovesi, plângere la CEDO, după ce a fost revocată de la şefia DNA

În acest moment, şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost preluată de către Călin Nistor. „Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională.

Motivele pe care le-am invocat în acțiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituțională a hotărât revocarea din funcție, deși, nu am avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu am fost citată în fața Curții Constituționale și nu am avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de „intervenientă” pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea. Decizia Curții Constituționale nu a putut fi contestată, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea Deciziei Curții Constituționale. Astfel, am reclamat și faptul că nu există în dreptul intern un temei de drept prin care să poată fi exercitată o cale de atac împotriva Deciziei Curții Constituționale nr. 358 din 30 mai 2018.

Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA
Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA

În procedura în care Curtea Constituțională a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern „un recurs efectiv”, un temei de drept și o procedură internă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestație privitoare la drepturile și obligațiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul justiției și decise de Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac”, este răspunsul Laurei Codruţa Kovesi.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×