Jandarmii vor putea percheziționa fără mandat și vor opri mașinile în trafic. Ce mai prevede legea care a ajuns în Senat

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
17/02/2020, 20:31
Jandarmii vor putea percheziționa fără mandat și vor opri mașinile în trafic. Ce mai prevede legea care a ajuns în Senat
Jandarmii vor putea percheziționa fără mandat și vor opri mașinile în trafic. Ce mai prevede legea care a ajuns în Senat. Sursa foto: Hepta

Un proiect de lege care se află la Senat prevede că jandarmii vor putea opri maşinile în trafic, să percheziţioneze fără mandat şi vor putea să cheme cetăţenii la audieri.

Jandarmeria va avea puteri sporite

Legea ajunsă pe masa senatorilor ar acorda puteri sporite Jandarmeriei, întrucât pevede, printre altele, ca jandarmii să poată reține persoanele timp de 12 ore, fără mandat de la un procuror sau judecător.

Cu toate acestea, Alina Gorghiu, liderul liberalilor și Attila Cseke, liderul UDMR, au declarat, pentru Mediafax, că nu ar susține propunerea legislativă prin care jandarmii vor putea percheziționa fără mandat și vor opri mașinile în trafic.

„Este un proiect pe care eu personal nu l-am agreat deloc. Eu întotdeauna cred că funcţionează pârghii de prevenţie, societate civilă, alte modalităţi decât cele de accentuare a funcţiei de autoritate a statului. Nu e nevoie să le dai şi alte atribuţii suplimentare”, a declarat Alina Gorghiu, pentru Mediafax.

„O să avem o discuţie în grupul parlamentar dar în principiu noi nu susţinem”, a mai precizat Attila Cseke.

Jandarmii vor putea percheziționa fără mandat și vor opri mașinile în trafic

Pe de altă parte, deputatul USR Bogdan Rodeanu a declarat că proiectul de lege are atât aspecte pozitive, cât și negative.

„Proiectul în sine are două părţi, una mai bună şi una foarte nocivă. Partea bună este că vom crea nişte competenţe pentru jandarmi în zona de control silvic. Partea mai odioasă este că cineva a încercat să creeze competenţe de natură judiciară jandarmeriei.

Un jandarm nu poate ancheta un civil. Proiectul este clar neconstituţional din acest punct de vedere”, a declarat Bogdan Rodeanu, pentru Mediafax.

Propunerea legislativă prevede ca jandarmii să poată opri maşini în trafic, să facă face percheziţii fără a fi nevoie de un mandat şi să cheme cetăţeni la audieri.

Pe lângă toate acestea, angajații Jandarmeriei vor putea inclusiv să rețină cetățenii pentru 12 ore, fără mandat de la procuror sau judecător. În plus, jandarmii ar putea și să efectueze înregistrări video şi foto operative.

Proiectul de lege a fost respins, pe 11 decembrie 2017, de Camera Deputaţilor, însă forul decizional pe propunerea legislativă este Senatul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×