Iohannis, despre conflictul ruso-ucrainean: Vom fi pregătiţi să acţionăm proporţional

Sandra Popescu   
în Stiri de ultima ora
27/11/2018, 16:37
Iohannis, despre conflictul ruso-ucrainean: Vom fi pregătiţi să acţionăm proporţional
Klaus Iohannis a spus că România este pregătită pentru orice situație ar apărea între Ucraina și Rusia

Președintele Klaus Iohannis a mers la Paris pentru a se întâlni cu președintele Emmanuel Macron, dar și așa nu poate sta departe de problemele care au legătură cu criza din Marea Azov. Criza dintre Rusia și Ucraina a pornit în urmă cu câteva zile, atunci când rușii au capturat trei vase ucrainene care încălcaseră protocolul maritim, potrivit oficialilor ruși.

Întreaga lume și-a îndreptat atenția asupra a ceea ce se întâmplă în Marea Azov, iar astăzi Germania a cerut eliberarea vaselor ucrainene. Chiar dacă se îndeamnă la calm și diplomație, situația încordată nu poate să lase fără reacție principalele puteri din zona Crimeei.

Conflictele din Marea Azov au atras atenția întregii lumi
Conflictele din Marea Azov au atras atenția întregii lumi

Klaus Iohannis a vorbit despre conflictul ruso-ucrainean

Președintele Klaus Iohannis a explicat că este la curent cu ceea ce se întâmplă în Marea Azov și că România nu va fi afectată de aceste evenimente nedorite. Cu toate acestea, șeful statului susține că statul român este pregătit pentru orice scenariu și va acționa ca atare.

„O reacţie oficială a României a fost emisă de MAE, după consultare prealabilă şi în continuare evident că urmărim cu foarte mare atenţie şi în timp real evoluţiile. Noi suntem pregătiţi pentru orice scenariu, pentru orice măsură, dar, aşa cum şi aliaţii noştri din NATO şi prietenii noştri din UE au afirmat, şi noi suntem de aceeaşi părere. Am rugat părţile implicate să trateze cu calm incidentul, să meargă spre detensionare. În acest moment urmărim în continuare ce se întâmplă şi vom fi pregătiţi să acţionăm proporţional”, a explicat luni preşedintele Klaus Iohannis.

Parlamentul ucrainean a aprobat instituirea Legii Marțiale propusă de Poroșenko
Parlamentul ucrainean a aprobat instituirea Legii Marțiale propusă de Poroșenko

Legea Marțială, în Ucraina

Petro Poroşenko, președintele Ucrainei, a semnat decretul pentru instaurarea Legii Marțiale în localitățile din zona conflictului. Dacă inițial ceruse instalarea Legii Marțiale pentru 60 de zile, iată că până la urmă aceasta a fost instituita pentru doar 30, începând de luni, 26 noiembrie.

Pentru a nu fi afectate, alegerile din Ucraina au fost amânate pentru primăvara lui 2019, în data de 31 martie 2019. În timpul instaurării Legii Marțiale, instituțiile statului pot restricționa adunările publice și pot reglementa orice probleme legate de mass-media.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×