Geta Brădescu a murit! Una dintre cele mai semnificative personalităţi în artă a trecut la cele sfinte

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
19/09/2018, 16:55
Geta Brădescu a murit! Una dintre cele mai semnificative personalităţi în artă a trecut la cele sfinte GALERIE FOTO
Geta Brădescu a trecut la cele sfinte

Geta Brădescu a trecut la cele sfinte astăzi. Una dintre cele mai semnificative personalităţi din sfera artei s-a stins lăsând pe pâmânt multe în urmă. Artista a avut o carieră impresionantă de 60 de ani. Aceasta se bucura de câte a reuşit să facă, iar aprecierea ei venea necontenit. A făurit până în ultima sa clipă de viaţă, a împrăştiat lumii bucurii şi a lăsat pe pământ în urma ei numai bine; bine de care era sigură că va dăinui.

De peste 50 de ani era directorul artistic al revistei „Secolul XX”, care devenise „Secolul XXI”. A fost recunoscută şi identificată cu un om care voia şi vedea schimbare, dat fiind faptul că a revoluţionat arta vizuală. Începutul acestei schimbări a început încă din anii 70. Din cuvintele ei, arta e tot ce a făcut mai mult cu plăcere. A trăit pentru artă şi a murit cu ea în gând. „E foarte plăcut să fii liber şi să dansezi pe hârtie, E foarte plăcut. Este modul meru de a trăi, din copilărie. N-am făcut nimic altceva decât desen. Nu e greu”

Geta Brădescu s-a stins din viaţă! Câteva cuvinte despre marea artistă

Geta Brădescu s-a stins din viaţă
Geta Brădescu, în atelierul său

Fascina pe oricine îi apărea în cale, iar când apăreau şi operele sale în discuţie, lumea rămânea înmărmurită. Directorul revistei la care lucra şi Geta Brădescu a spus câteva cuvinte despre munca ei. ” Despre artist vorbeşte opera ei. Un continent, este o operă de o diversitate, de o complexitate şi de o profunzime extraordinare, şi, din fericire, noi ştiam, când spun noi, noi cei care eram în preajma ei, cei care îi frecventam atelierul, mai mult decât alţi admiratori ai ei, noi i-am ştiut exact valoarea”, arată Alina Ledeanu, directorul revistei”, a spus Alina Ledeanu.

Citeşte şi: Ana Baniciu, schimbare radicală de look! Cântăreața s-a făcut brunetă

Citeşte şi: Anamaria Prodan vrea să fie mamă de gemeni la cei 45 de ani

Citeşte şi: Horoscop zilnic 20 septembrie: Predispoziție la accidente grave de mașină!

De asemenea, pentru faptul că a fost un om minunat, a adunat oameni minunaţi alături de ea. Ambasadorul României la Berlin a spus despre artistă că şi-a creat propriul său univers. Iar faptul că aceasta încă lucra la vârsta de 90 de ani a fost un motiv de fapt pentru a avut o viaţă lungă în care a reuşit să creeze cât mai multe. „Geta Brătescu şi-a creat universul ei tradiţional, familial burghez, solid, un cuib, un sălaş de creativitate în care a osândit ca un scrib, ca o călugăriţă, era să spun ca un benedictin, dar ea este un artist dedicat atât de mult operei, încât iată că ajunge să lucreze la 90 şi de ani şi să desăvârşească încă în viaţă o operă pe care a slujit-o, pe care a desăvârşit-o.

Dincolo de marele ei talent, căruia i-a rămas credincioasă, cu răbdare, cu sacrificiu, cu dedicaţie, dincolo de epoci istorice, de răsturnări de situaţii şi mai ales de praguri biologice. Şi praguri ideologice. Această creativitate care sfidează biologia şi ideologia este neobişnuită, este unică”, Emil Hurezeanu.

Biografie

Născută la Ploieşti, în anul 1926, pe 4 mai, a primit un titlu, neoficial, ca una dintre cele mai semnificative personalităţi în arta contemporană est-europeană. În anii 1945-1949 şi-a început studiile superioare la Facultate de Litere a Universităţii Bucureşti. I-a avut ca profesori pe unii dintre cei mai mari oameni pe care România i-a avut: George Călinescu şi Tudor Vianu. Apoi, între ani 1967 şi 1971 a studiat la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu Bucureşti.

Geta Brădescu va picta acum în ceruri
Bienala de Artă de la Veneția, loc în care şi+a expus şi Geta Brădescu operele de artă

Opera sa include lucrări de mai mutle tipuri: grafică, desen, colaj, ilustraţie de carte şi fotografie. Iar, pentru că talentul său era de-a dreptul strălucitor, tot ce a ieşit din mâna sa a fost expus în marile galerii ale lumii. Începând din Muzel Naţional de Artă al României din Bucureşti, urmând cu A Foundation din Liverpool, Index Foundation din Stockholm, Istanbul Biennale, e-Flux New York, Mummok Vienna, MACBA Barcelona, Muzeul Kalmar din Suedia, Galerie im Raxispalais din Innsbruck, Muyeul Tate, aflat la Londra şi MOMA New Zork.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×