Florin Cîțu vine cu vești proaste legate de alocații: ”Nu are surse de finanţare”

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
25/01/2020, 18:22
Florin Cîțu vine cu vești proaste legate de alocații: ”Nu are surse de finanţare”
Florin Cîțu vine cu vești proaste legate de alocații: ”Nu are surse de finanţare”. Sursa foto: Hepta

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat sâmbătă că legea ce prevede dublarea banilor pentru alocații nu are surse de finanțare. Tocmai din acest motiv Guvernul a decis ca alocațiile lunare pentru copii să fie majorate de la 1 august 2020.

Dublarea alocațiilor fusese promulgată de Iohannis pe 14 ianuarie

„A fost o ordonanţă de urgenţă prin care acestă dublare a fost prorogată până la sfârşitul lunii iulie. Înseamnă că legea va fi implementată de la 1 august. În acest moment, nu există discuţii despre altceva.

Ştiţi foarte bine că am spus tot timpul că în buget sunt banii alocaţi, venituri estimate pentru plata tuturor cheltuielilor pe care le-am avut la momentul respectiv, pensii, salarii şi orice alte proiecte de investiţii etc.”, a  spus ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pentru digi24.

Contrar speculațiilor din partea PSD, Cîțu spune că sunt suficienți bani la bugetul de stat.

Este matematică elementară: ştim câţi oameni primesc pensii, înmulţim cu pensia medie, totul se calculează şi se vede clar că sunt banii în buget. Banii sunt acolo”, a afirmat ministrul Finanțelor.

Cîțu: Nu trebuie să-i cerem domnului preşedinte să rezolve problemele Guvernului

Ministrul a fost întrebat sâmbătă de ce nu i-a recomandat președintelui să retrimită legea privind dublarea alocațiilor în Parlament, pentru a nu mai crea confuzie printre români. Cîțu a răspuns că nu trebuie ca șeful statului să rezolve problemele Parlamentului ori ale Guvernului.

„Nu cred că am avut motive la acel moment să o retrimitem. Aveam o lege aprobată în Parlament, nu avea surse de finanţare, acesta era un motiv, dar eu nu i-am făcut această recomandare. (…)

Nu trebuie să-i cerem domnului preşedinte să rezolve problemele Guvernului sau ale unui Parlament iresponsabil. Legea pentru dublarea alocaţiilor nu are surse de finanţare”, a precizat ministrul de Finanţe.

Florin Cîţu a mai spus că nu a supraestimat veniturile la bugetul de stat așa cum, spune el, a făcut PSD în perioada de guvernare.

„Nu am supraestimat veniturile, de aceea avem un deficit de 3,6% din PIB. Puteam să facem aceeaşi şmecherie cum o făceau anul trecut: supraestimam veniturile şi veneam cu un deficit de sub 3%, dar apoi era foarte uşor să vedeţi în timpul anului că am supraestimat veniturile”, a mai precizat Ministrul Finanțelor.

Vă reamintim că pe 14 ianuarie 2020 președintele Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la dublarea alocațiilor. Ulterior, după două zile, Guvernul a decis amânarea legii până la 1 august 2020.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×