Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a venit cu o veste bună pentru toți românii care plătesc taxe. Acesta a declarat la digi24 că în 2020 nu plănuiește să crească sumele datorate statului, chiar dacă veniturile bugetare nu vor fi cele proiectate în bugetul pentru anul acesta.
Florin Cîțu anunță că nu se vor mări taxele în 2020
Invitat în emisiunea „În faţa ta”, ministrul Finanțelor a răspuns la câteva întrebări importante, printre care și cea referitoare la taxele pe care românii le vor plăti în 2020. Florin Cîțu a declarat că sumele datorate statului nu vor crește deloc în perioada următoare.
„Am două constrângeri la care ţin foarte mult: deficitul bugetar să fie 3,6 sau mai mic; Şi a doua, bineînţeles, nu vreau să umblu la codul fiscal în sensul acesta de a creşte taxele.
Aş fi vrut, bineînţeles, ca liberal, aş fi vrut să mai reduc din taxe dacă era posibil aşa ceva, doar că nu ai cum în acest moment, nu există spaţiu fiscal şi asta este o frustrare să preiei o guvernare liberală după opt ani de dezmăţ socialist”, a declarat ministrul Finanțelor la digi24.
Cîțu: Anul trecut, veniturile au fost supraestimate
Cu alte cuvinte, Cîțu spune că ar fi dorit chiar să scadă taxele în 2020, însă acest lucru nu este posibil din cauza măsurilor luate de fostele guverne. Mai mult, Cîțu susține că încă de anul trecut a prognozat că fosta guvernare a făcut o serie de calcule greșite pentru a diminua deficitul artificial.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
„Anul trecut, am spus de la bun început că veniturile au fost supraestimate în buget pentru a diminua deficitul artificial. Şi s-a văzut în timpul execuţiei anul trecut, pentru că la 10 luni, când am preluat noi guvernarea, deficitul era deja la 2,8% din PIB şi era estimat pentru tot anul la 2,76.
Asta înseamnă că veniturile, şi am arătat, a fost o diferenţă de 18 miliarde de lei, era la acea perioadă, deci veniturile au fost supraestimate cu 18 miliarde de lei”, a mai precizat Florin Cîțu.
Ministrul Finanțelor spune că anul acesta a schimbat strategia și a venit cu venituri conservatoare, precizând că în 2020 veniturile colectate vor fi ușor peste cele strânse de stat în 2019.
„Anul trecut au fost, estimăm noi, în jur de 31,4% din PIB, anul acesta sunt 31,9% din PIB, deci foarte puţin mai mari, dar iarăşi, asta vine din creşterea economică, e o chestie naturală. Nu am pus acolo un efect pozitiv, de exemplu, de la informatizarea mai rapidă a ANAF”, a specificat ministrul Transporturilor.