Florin Cîțu, adevărul despre deficitul bugetar! „Nu va depăşi 3,6% din PIB şi nu creştem taxele”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
08/01/2020, 10:41
Florin Cîțu, adevărul despre deficitul bugetar! „Nu va depăşi 3,6% din PIB şi nu creştem taxele” GALERIE FOTO
Ministrul Finantelor, Florin Citu spune că a rezolvat problema deficitului bugetar. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a spus adevărul despre deficitul bugetar! „Deficitul nu va depăşi în acest an 3,6% din PIB şi taxele nu vor fi majorate, indiferent de situaţie”, a declarat acesta infirmând astfel previziunile social democraților

Florin Cîțu, adevărul despre deficitul bugetar!

“Indiferent de situaţie, în anul acesta deficitul nu va depăşi 3,6% din PIB şi nu creştem taxele. Constrângerile mele sunt două şi ţin foarte mult la ele: deficitul nu poate depăşi 3,6% din PIB şi nu introducem taxe.

Pieţele financiare nu sunt interesate de titluri de can can sau de nu ştiu ce senator care vrea să mai câştige un mandat. Ei vor să ştie dacă România creşte probabilitatea de a plăti datoria sau scade această probabilitate.

„Nu va depăşi 3,6% din PIB şi nu creştem taxele”

De aceea trebuie să fim foarte atenţi când comunicăm şi mesajul meu pentru pieţele financiare este că nu depăşim deficitul de 3,6% din PIB şi nici nu creştem taxe. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns la minister a fost să cer situaţia reală a deficitului bugetar.

Situaţia reală era că va fi peste 4%. Bugetul pentru anul trecut a fost construit pe un deficit de 2,76%. Necesarul de finanţare a fost construit pe un deficit de 2,76%. Deci, diferenţa trebuia acoperită de undeva şi aveam două variante: împrumuturi sau taxe şi tăieri de cheltuieli”, a menţionat Cîţu.

Florin Cîțu spune că în ciuda faptului că România s-a împrumutat cu aproape 14 miliarde de euro în plus faţă de cât se previzionase, țara noastră a reuşit să facă economii la dobânzi de circa 700 de milioane de lei.

“Ca să acopăr acel deficit, a trebuit să ne împrumutăm. Am mers în piaţă şi ne-am împrumutat. Ceea ce nu vedeţi dumneavoastră în titlurile din ziare este următorul lucru: am reuşit să ne împrumutăm mai mult decât era previzionat anul trecut, cu 1,6% din PIB, deci aproape 14 miliarde de lei în plus, fără să creăm o turbulenţă în piaţă.

Moneda naţională s-a apreciat în ultima parte a anului, dobânzile au scăzut. Mai mult, am reuşit să facem o economie la dobânzi de aproape 700 de milioane de lei. Ideea este că între titlurile din ziare şi ceea ce s-a întâmplat în realitate este o diferenţă de la cer la pământ.

Să reuşeşti într-o lună de zile cu o economie ca a României care a avut şi acea problemă cu ratingul şi să rămânem şi cu buffer-ul, e ceva. Ne-am împrumutat mai mult, cursul s-a apreciat, dobânzile au scăzut şi nicio problemă de finanţare. Nu am văzut niciun Guvern să facă aşa ceva.

Am apreciat ce au spus cei de la Standard & Poors, că deficitul nu este al acestui guvern, ci al celui precedent, prin cheltuieli iresponsabile”, a subliniat demnitarul care a ținut să transmită că actualul Guvern s-a împrumutat din piaţă, în euro, la o dobândă de 0,3% pe an, în comparaţie cu fostul Executiv, care a ales să se împrumute la o dobândă anuală, în aceeaşi monedă, de 0,84%

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×