Noul ministru al finanțelor, Florin Cîțu a spus totul despre dezastrul din sistemul de pensii! Liberalul a transmis că aşa cum arată acum, sistemul este unul falimentar şi peste 20-30 de ani nu vor fi bani pentru pensiile “decreţeilor”. Mai mult de atât, Florin Cîţu a atras atenţia și a spus că este nevoie urgent de o reformă
Florin Cîțu, totul despre dezastrul din sistemul de pensii!
„Aşa cum arată azi sistemul nostru de pensii, având în vedere ce se va întâmpla cu cei ca mine, care vom ieşi la pensie peste 20 de ani, perioada ‘decreţeilor’, sistemul de azi de pensii este falimentar.
Nu vom avem pensii să plătim pentru ei în 20-30 de ani. Dacă ne bazăm pe ce este azi, cum se face acest sistem azi de alimentare din contribuţii şi apoi Pilon II, nu avem pensii. De aceea este nevoie urgentă de reforma întregului sistem de pensii”, a explicat Cîţu într-un interviu pentru presa internațională.
„Aşa cum arată acum, este falimentar. Nu vom avea bani să plătim pensiile decrețeilor”
Cîțu a venit și cu soluții și a afirmat că sistemul trebuie reaşezat. Componenta privată trebuie să devină mult mai importantă, pentru că, dată fiind problema demografică şi plecarea din ţară a multora, nu va mai avea cine să plătească pensiile.
„Reaşezat. Aşa cum văd eu, ar fi componenta asta privată să fie mult mai importantă, pentru că acolo ai randamente, acolo îţi creşti de fapt pensia, în partea cealaltă nu. Acolo ai deficit.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5570 de lei în a doua zi de Crăciun!
Dar asta trebuie făcută urgent, pentru că au făcut şi ţările dezvoltate care au această problema demografică. Au început să o facă şi britanicii, şi Noua Zeelandă, şi Australia. Şi-au dat seama că nu mai pot să susţină acest sistem şi au făcut reforma.
Pentru noi este vital să o facem azi, pentru că, vă spun, aşa cum arată, este falimentar. Şi nu vă spun numai eu. Uitaţi-vă la toate analizele făcute de administratorii privaţi de pensii şi Comisia Europeană.
Cum arată demografia, pentru că la noi în fiecare an pleacă oameni din România şi noi rămânem aici. Noi am contribuit şi nu mai are cine să ne plătească pensia în 20 de ani. Şi atunci trebuie o reformă urgentă a sistemului, nu legea, sistemul de pensii„, a mai spus ministrul Finanţelor.
Florin cîțu consideră că majorarea pensiilor va lăsa probabil ţara vulnerabilă în următorii ani. Se întâmplă lucrul acesta pentru că numărul pensionarilor ar urma să crească semnificativ după 2030, dată la care ies la pensie generaţia celor născuţi după 1966, când a crescut rata natalităţii după ce a fost interzisă întreruperea de sarcină.
„Viziunea noastră este pentru un întreg sistem nou de pensii, nu doar pentru o nouă lege. Sper că nu va fi prea târziu deoarece orice restructurare are nevoie de câteva decenii pentru a avea efect, iar anul 2030 se apropie”, a declarat Cîţu