Epopeea Ditrău continuă. Localnicii, în frunte cu preotul, petiție prin care cer patronilor brutăriei să nu angajeze străini și să le prezinte actele medicale ale muncitorilor din Sri Lanka

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
11/02/2020, 18:48
Epopeea Ditrău continuă. Localnicii, în frunte cu preotul, petiție prin care cer patronilor brutăriei să nu angajeze străini și să le prezinte actele medicale ale muncitorilor din Sri Lanka
Epopeea Ditrău continuă. Localnicii, în frunte cu preotul, petiție prin care cer patronilor brutăriei să nu angajeze străini și să le prezinte actele medicale ale muncitorilor din Sri Lanka. Sursa foto: Hepta

Scandalul din Ditrău este departe de a fi terminat, asta după ce marți, 1.800 de localnici, alături de preot, au semnat o petiție prin care cer patronilor brutăriei să nu mai angajeze străini și să le prezinte actele medicale ale muncitorilor din Sri Lanka.

Scandalul din Ditrău continuă

O petiție semnată de aproximativ 1.800 de localnici din Ditrău a fost dusă, marți, la primărie, de către preotul Bíró Károly și alți câțiva oameni.

Lista de semnături este adresată primăriei, consiliului local și patronilor brutăriei, a declarat primarul comunei Ditrău, Puskas Elemer, pentru Mediafax.

„A fost depusă, marți, o petiție la Primăria Ditrău semnată de peste 1.800 de locuitori ai comunei, după cum au promis în urma adunării sătești care a avut loc în 1 februarie la Căminul Cultural.

Petiția a fost depusă de preot și de mai mulți oameni și este adresată Primăriei, Consiliului Local, dar și patronilor brutăriei”, a spus primarul Puskas Elemer, despre scandalul din Ditrău.

Mai exact, localnicii cer patronilor brutăriei că demonstreze cu acte calificarea profesională a primilor doi angajați originari din Sri Lanka. În plus, aceștia vor ca actele să fie depuse și la Consiliul Local Ditrău, alături de adeverințele medicale ale srilankezilor.

Oamenii nu vor migranți, doar scuze

Prin documentul respectiv, oamenii mai cer „să nu angajeze forță de muncă străină în situația în care rata șomajului în comuna Ditrău depășește 2% și să contribuie, astfel, la prevenirea imigrării tinerilor”.

Totoată, prin petiția depusă marți la primărie, localnicii din Ditrău cer ca patronii brutăriei să le ceară scuze lor și preotului, care ar fi acceptat să fie mediator în acest conflict la cererea lor.

„Solicităm ca angajatorul să aibă în vedere și să respecte în primul rând liniștea, respectul de sine și interesele publice, cultul religios și tradițiile locuitorilor din Ditrău. Să sprijine înființarea unui sindicat al angajaților din comună.

Să despăgubească angajații prejudiciați și jigniți, în mod retroactiv pentru 5 ani, și să plătească concediile de odihnă anuale, să compenseze orele de muncă suplimentare conform legii, să efectueze control intern cu privire la declararea orelor de muncă prestate și să achite eventualele compensații pentru orele de muncă nedeclarate”, se mai arată în documentul semnat de aproximativ 1.800 de oameni.

Scandalul din Ditrău a pornit odată cu angajarea a doi bărbați din Sri Lanka la brutăria din Ditrău, cea mai mare din zona Gheorgheni, fapt ce a stârnit revolta localnicilor. Atunci, 300 de oameni, alături de preot, au protestat, susținând că le este teamă că vor urma și mai mulți migranți în zonă, lucru ce le va pune în pericol siguranța și valorile culturale.

În urma incidentelor, Poliția Harghita a deschis un dosar penal in rem pentru incitare la ură și discriminare, iar Scandalul din Ditrău a ajuns și la Avocatul Poporului și la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×