Emoții pentru Laura Codruța Kovesi! Ce s-a întâmplat după prima rundă de negocieri pentru desemnarea procurorului-șef european

în Stiri mondene
20/03/2019, 15:00
Emoții pentru Laura Codruța Kovesi! Ce s-a întâmplat după prima rundă de negocieri pentru desemnarea procurorului-șef european

Au început negocierile dintre Consiliul UE și Parlamentul European pentru a se desemna viitorul procuror-șef european. Laura Codruța Kovesi concurează împotriva francezului Jean – Francois Bonhert, șef al Parchetului din din orașul Reims. Fiecarea are sprijinul uneia dintre importantele instituții europene.

UPDATE, 15:00. A avut loc prima rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul Uniunii. Nu s-a ajuns, însă, la un rezultat, urmând ca următoarea rundă de negocieri să aibă loc pe 27 martie.

Laura Codruța Kovesi este opțiunea Parlamentului European

Astfel, fosta șefă a DNA este favorita Parlamentului European, în timp ce Consiliul UE a optat pentru francez, Kovesi fiind a doua alegere. În acest context, cele două părți trebuie să negocieze pentru a stabili care va fi viitorul șef al procurorilor europeni. Europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că poziția PE este, însă, mai puternică.

PE intră în aceste negocieri cu o poziție extrem de puternică, cu un singur candidat. Consiliul UE intră cu o poziție mult mai slabă, stabilită în urma unui vot tehnic„, a afirmat europarlamentarul, pentru Digi 24. El a apreciat că și cei din consiliul UE vor vedea cât de fermă este poziția PE și vor trece în etapa viitoare.

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, împotriva Laurei Codruța Kovesi

PSD și ALDE, împotriva fostei șefe a DNA

Laura Codruța Kovesi a reușit să obțină cele mai multe voturi în Comisia LIBE și în cea de buget a Parlamentului European, reușind să se impună în fața candidaților din Germania și Franța. Candidatura Laurei Codruța Kovesi la această funcție a fost contestată de europarlamentarii PSD și ALDE.

Liderii partidelor de guvernământ, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, și-au manifestat și ei nemulțumirea privind candidatura Codruței Kovesi, dar și față de sprijinul pe care aceasta în are din partea oficialilor europeni. Tăriceanu chiar a acuzat-o pe fosta șefă a DNA de abuzuri, excese și încălcări grave ale Constituției.

Laura Codruța Kovesi a fost revocată în anul 2018 din funcția de procuror șef al DNA, în urma evaluării făcute de ministrul Justiției, Tudorel Toader. Președintele Klaus Iohannis a refuzat atunci propunerea de revocare, iar cazul s-a tranșat la Curtea Constituțională, care i-a dat câștig de cauză ministrului. DNA încă nu are un procuror-șef titular.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×