De ce Elena Udrea a fost arestată de pe stradă: explicația Interpol

Raluca Ogaru   
în Stiri de ultima ora
11/10/2018, 10:09
De ce Elena Udrea a fost arestată de pe stradă: explicația Interpol GALERIE FOTO
Motivul pentru care Elena Udrea a fost arestată de pe stradă de Interpol a fost expicat chiar de șeful instituției din Costa Rica

Șeful biroului Interpol Costa Rica, Gustavo Chinchilla, a explicat de ce Elena Udrea a fost arestată de pe stradă. El a susținut că judecătorul penal a dat undă verde pentru reținerea fostului ministru român, în data de 21 august 2018. S-a intervenit abia în data de 3 octombrie, deoarece atunci Interpolul ”a găsit cel mai potrivit moment pentru a face arestarea”.

”Avem foarte multe cazuri similare şi ni s-a părut că momentul oportun a fost pe 3 octombrie”, a fost afirmația exactă a șefului Interpol Costa Rica.

De ce Elena Udrea a fost arestată de pe stradă

Gustavo Chinchilla a mai spus că nu a avut niciun fel de contact cu Elena Udrea până în momentul arestării. De cealaltă parte, Alina Bica a fost în audiență la el, cu 4 luni în urmă, împreună cu avocații ei. Aceștia din urmă au lăsat datele de contact, dar nu și adresa.

Elena Udrea a fost arestată de pe stradă, de Interpol, în data de 3 octombrie
Elena Udrea a fost arestată de pe stradă, de Interpol, în data de 3 octombrie

”Cu doamna Elena Udrea nu am avut niciun tip de contact, niciun tip de abordare. Imediat după reţinerea doamnei Elena, unul dintre avocaţii doamnei Alina Bica ne-a contactat şi eu i-am spus că era timpul să se predea, că cel mai bine era să se prezinte singură la Tribunalul Penal (…) din San Jose. Dar el mi-a spus că urma să vorbească cu doamna Bica şi că apoi ne va contacta din nou. Totuşi, procedura judiciară nu se poate pune pe stand-by, trebuie urmată”, a mai explicat Gustavo Chinchilla.

Cine a filmat momentul reținerii Elenei Udrea

Gustavo Chinchilla a mai explicat că imaginile cu Elena Udrea din timpul arestării au fost efectuate de către Interpol, potrivit unui protoc. Este vorba de un filmuleț de numai 8 secunde. Aceste imagini nu îi afectează cererea de refugiat depusă de Elena Udrea.

Elena Udrea și Alina Bica ar putea fi extrădate în România
Elena Udrea și Alina Bica ar putea fi extrădate în România

”La biroul nostru încercăm să găsim cel mai bun moment să efectuăm arestarea şi în acest sens lucrăm la fiecare caz în parte, iar în cazul celor două doamne ni s-a părut că atunci este momentul oportun pentru arestare”, adeclarat Gustavo Chinchillla.

Drepturile Elenei Udrea și ale Alinei Bica, în perioada arestului

Șeful Interpol Costa Rica a mai spus că atât Alina Bica, dar și Elena Udrea au dreptul pe parcursul arestării să depune mai multe recursuri pentru înlocuirea măsurii, dar și a deciziei de arestare.

Așa arată închisoarea în care a fost dusă Elena Udrea, după ce a fost ridicată de pe stradă de Interpol
Așa arată închisoarea în care a fost dusă Elena Udrea, după ce a fost ridicată de pe stradă de Interpol

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de pe stradă, în data de 3 octombrie, la doar două ore diferență. Cele două au primit mandat de arestare pentru două luni, timp în care statul român poate definitiva extrădarea.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×