Cum a pierdut SUA războiul contra Iranului în cinci minute! Simularea din urmă cu 18 ani care a uimit pe toată lumea

Theo Sutiu   
în Stiri de ultima ora
10/01/2020, 21:38
Cum a pierdut SUA războiul contra Iranului în cinci minute! Simularea din urmă cu 18 ani care a uimit pe toată lumea

Acum 18 ani, în cadrul unui exercițiu militar numit „Millenium Challenge” și realizat chiar de către Pentagon, Iranul a câștigat invariabil o simulare de război chiar împotriva Statelor Unite ale Americii.

Ce s-a întâmplat

Principalul scop al „Millenium Challenge” a fost testarea capacităților flotei americane în cazul unui conflict militar cu regimul de la Teheran. Forțele albastre”, adică armata americană, invadau Iranul.

Tabăra adversă, numită „forțelor roșii”, a fost condusă de general în retragere al Infanteriei Marine, Paul Van Riper, renumit pentru tacticile sale neortodoxe cu ajutorul cărora „învinsese” de mai multe ori forțele americane, în jocuri de război similar, scrie site-ul Popularmechanics.com.

Scenariul atacului

Misiunea forțelor americane consta în redeschiderea și securizarea rutelor maritime, neutralizarea armelor de distrugere în masă ale „roșilor” și eliberarea teritoriilor care, potrivit scenariului, fuseseră ocupate abuziv de membrii aceleiași „echipei roșii”.

Potrivit scenariului, planul era ca americanii să lovească primii. Forțele americane ar fi urmat, astfel, să execute o „lovitură preventivă”, înainte ca amenințarea „forțelor roșii” să crească în intensitate. Dar comandantul forțelor inamice a decis să ia inițiativa și a atacat primul.

Ce a făcut Van Riper

Concret, generalul a lansat un baraj de rachete antinavă, lansate de la țărm, din avioane „civile” care zburau la joasă înălțime, sau de pe lansatoare „camuflate” pe nave comerciale.

Totodată, Van Riper a atacat cu un avion kamikaze asupra grupului  naval de luptă american, folosindu-se de mai multe bărci rapide, echipate cu explozivi.

Americanii, copleșiți

Navele americane erau echipate cu sisteme antirachetă de tip Aegis (similare cu cel instalat la Deveselu, în România), dar acestea au fost rapid copleșite de numărul mare de rachete lansate asupra grupului de luptă naval.

În total, forțele navale americane „au pierdut” 19 nave de luptă (incluzând un portavion, „mai multe” crucișătoare și cinci nave amfibii de asalt). Pe hârtie, exercițiul naval a fost cel mai mare „dezastru” al flotei americane, de la Pearl Harbor încoace. Victoria a fost obținută în doar cinci minute.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×