Premierul Canadei, Justin Trudeau, despre doborârea avionului Ukraine Air în Iran: „A fost lovit de o rachetă a iranienilor”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
09/01/2020, 21:51
Premierul Canadei, Justin Trudeau, despre doborârea avionului Ukraine Air în Iran: „A fost lovit de o rachetă a iranienilor”
Premierul Canadei, Justin Trudeau, a vorbit după avionul doborât în Iran *foto: hepta.ro

Premierul canadian Justin Trudeau a comentat prăbușirea avionului Ukrainian International Airlines, în spațiul aerian al Iranului. Trudeau a confirmat informațiile oferite de presa americană, care a citat surse din cadrul Pentagonul.

„Avem informații din mai multe surse, atât din partea aliaților noștri cât și de la propriile noastre servicii secrete. Dovezile indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă antiaeriană iraniană”, a declarat Justin Trudeau, într-o conferință de presă.

În cadrul acestui accident aviatic, care opera pe ruta Teheran-Kiev, au murit 176 de persoane, dintre care 63 erau canadieni. Mulți dintre călători urmau să facă escală în capitala Ucrainei și să se întoarcă spre Canada.

Cum a fost doborât avionul Ukraine Air de autoritățile din Iran

Potrivit unui oficial american, un satelit a detectat amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, iar la scurt timp a urmat o explozie în vecinătatea avionului. Avionul ar fi fost lovit de o rachetă model Tor-M1.

Oficialii americani din cadrul Pentagonului consideră că atacul a fost unul accidental și că Iranul ar fi putut să creadă că SUA ripostează la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak, arată cei de la Libertatea.

Reamintim că în noaptea respectivă Iranul a lansat mai multe zeci de rachete asupra a doua baze militare din Irak, atacuri care nu s-au soldat cu niciun rănit în rândul armatei SUA. De altfel, încă de a doua zi, faptul că avionul ucrainean a fost lovit de o rachetă a fost una dintre teoriile care circulau cel mai des pe internet.

Justin Trudeau, prima reacție după ce au murit 63 de canadieni în doborârea avionului Ukraine Air

Într-o conferință de presă ținută joi, Trudeau a confirmat toate aceste informații: „Ce s-a întâmplat a fost o tragedie care a șocat nu numai Canada, ci toată lumea. Vreau mai întâi să îmi ofer condoleanțele pentru familiile victimelor.

Am avut mai multe discuții cu miniștrii și am aflat informații noi pe care canadienii trebuie să le afle. Avem informații din mai multe surse, inclusiv ale noastre, cât și ale aliaților. Informația este că avionul a fost doborât de o rachetă iraniană. Atacul ar fi putut avea loc din greșeală. Trebuie să aibă loc o investigație serioasă. Canadienii au nevoie de răspunsuri!”

Premierul Canadei a explicat apoi că a vorbit cu ministrul afacerilor externe din Iran, dar și cu președintele ucrainean și cu premierul Olandei. Trudeau a susținut că cere „transparență” din partea autorităților iraniene.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×