Ce trebuie să faci pentru a obţine permisul de conducere. Informaţii complete despre examenul auto în 2020

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
31/01/2020, 14:23
Ce trebuie să faci pentru a obţine permisul de conducere. Informaţii complete despre examenul auto în 2020
Ce trebuie să faci pentru a obţine permisul de conducere. Informaţii complete despre examenul auto în 2020. Sursa foto: Hepta

Românii cu vârsta de cel puțin 18 ani pot obține carnetul de șofer dacă îndeplinesc anumite condiții. FANATIK îți explică, pas cu pas, ce trebuie să faci pentru a obține permisul de conducere în 2020, precum și toate informațiile despre examenul auto.

Cine are dreptul de a intra în examenul pentru permisul auto

Codul rudier prevede că persoanele cu vârsta de cel puțin 18 ani pot obține permisul de conducere în 2020 pentru categoria B. Mașinile din această categorie sunt cele cu masa toală maximă de 3.500 kg și cel mult opt locuri.

În plus, cei interesați pot obține și carnetul de șofer pentru mașini din categoria BE, doar dacă solicitanții au deja permis pentru categoria B.

Autovehiculele din categoria BE sunt acelea ale căror masă totală maximă depășește 4.250 kg și sunt compuse dintr-o mașină din categoria B plus o remorcă / semiremorcă a cărei masă totală nu depășește 3.500 kg.

Persoanele cu vârsta minimă de 16 ani  pot obține permisul de conducere în 2020 pentru vehicule din categoria B1 (cvadricicluri ale căror masă proprie nu depășește 400 kg sau 550 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri).

Condiții pentru a obține permisul de conducere în 2020

Vârsta minimă nu este singurul criteriu pentru a obține permisul de conducere în 2020. Astfel, cei care vor să obțină carnetul de șofer trebuie să fie apți din punct de vedere medical şi psihologic și să dovedească faptul că au pregătirea teretică și practică, realizată prin cursuri organizate de unităţi autorizate,  necesară intrării în examen.

În plus, candidații trebuie să facă dovada că au domiciliul sau reședința pe raza serviciului public de permise unde doresc să susțină examenul auto.

Nu în ultimul rând, pretendenții la carnetul de șofer nu trebuie să fi fost condamnați, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune ce ține de regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Criteriul este valabil și în cazul unei infracțiuni care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Informaţii despre examenul auto în 2020

Conform Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, candidatul va trebui să pregătească dosarul pentru înscrierea la examen, ce trebuie să conțină câteva documente importante.

Acestea sunt:  cerere tip, fișa de școlarizare emisă de școala de șoferi în cadrul căreia candidatul a absolvit cursurile (în care se prezintă și avizul medical), cazierul judiciar și chitanța care confirmă plata contravalorii permisului auto.

În cazul în care a existat o hotărâre judecătorească de condamnare, candidatul va trebui să anexeze la dosar și copia hotărârii judecătoreşti de condamnare, rămasă definitivă, în cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii cu executare sau la pedeapsa amenzii, copia biletului de liberare sau a documentului care atesta executarea pedepsei amenzii.

Solicitantul va trebui să achite o taxă de obținere a permisului, în valoare de 68 de lei, iar dosarul, odată complet, va fi depus pentru a se stabili înregistrarea și preluarea unei fotografii ce va apărea pe permisul de conducere.

După ce acești pași au fost finalizați, urmează prima parte a examenului, cea teoretică. Abia după ce trece de această probă, candidatul va putea să se programeze și pentru proba practică (traseul). Dacă nu va trece proba teretică, solicitantul va putea să susțină din nou această probă, însă după cel puțin 15 zile.

Legat de proba practică pentru permisul de conducere în 2020, candidatul va trebui să se prezinte pentru traseu în locul indicat de lucrătorul de la ghișeul de programare. În eventualitatea în care trece cu bine și de această probă, pretendentul va obține carnetul de șofer.

În caz de eșec, proba practică poate fi susținută, din nou, după cel puțin 15 zile, însă în cel mult un an de la finalizarea școlii de șoferi.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×