Marii câștigători ai moțiunii de cenzură. Cine beneficiază cel mai mult după căderea guvernului Dăncilă. Victorie pentru Opoziție

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
10/10/2019, 23:00
Marii câștigători ai moțiunii de cenzură. Cine beneficiază cel mai mult după căderea guvernului Dăncilă. Victorie pentru Opoziție
Cine sunt câștigătorii după votul privind moțiunea de cenzură *foto: presidency.ro

Guvernul Dăncilă a picat joi, la capătul unei moțiuni de cenzură care a văzut 238 de parlamentari care au cerut ca acest legislativ să cadă. După ce vot mai mulți jucători de pe scena politică a României au ieșit învingători în urma acestei zile. Printre ei se numără lideri ai opoziției, dar și foști membri rebeli ai PSD.

Cine sunt marii câștigători după moțiunea de cenzură: Klaus Iohannis și Ludovic Orban

Votul privind moțiunea de cenzură a venit cu o lună înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din această toamnă, iar președintele în funcțiune, Klaus Iohannis, scapă în teorie de candidatul celui mai puternic partid parlamentar. Viorica Dăncilă era premierul României dar și candidatul PSD în cursa pentru Cotroceni. Acum moțiunea de cenzură o scoate de la „butoanele bugetului” și cel mai probabil va pierde sprijinul din teritoriu. De altfel, acest lucru se vede și în cotele de la pariuri. Tipsterii au reacționat imediat după moțiunea de cenzură și l-au „premiat” pe Iohannis cu o cotă mai mică, după demiterea guvernului Dăncilă. ?

Printre învingătorii de pe urmă moțiunii de cenzură se numără și președintele PNL, Ludovic Orban. Acesta a făcut mari eforturi pentru a strânge semnăturile necesare pentru moțiune, în ciuda trădărilor care au avut loc în ultimele zile. Astfel, Orban devine favorit pentru a-i lua locul Vioricăi Dăncilă, dacă se va vota pentru un nou guvern și nu se va trece la alegeri anticipate, fapt cerut chiar și de Klaus Iohannis.

Cine sunt câștigătorii după votul privind moțiunea de cenzură
Klaus Iohannis și Ludovic Orban, printre marii câștigători ai moțiunii de cenzură *foto: hepta.ro

USR și Victor Ponta „pontează” după victoria la moțiunea de cenzură

USR reușește la rândul său o victorie importantă, după trecerea moțiunii de cenzură. Partidul condus de Dan Barna a avut o contribuție importantă la această moțiune de cenzură, fiind mereu alături de PNL în toate moțiunile și poziționându-se mereu împotriva modificării legilor justiției. Nu am spus că ar fi o victorie pentru Barna întrucât prezidențiabilul USR a părut mai degrabă ezitant cu o zi înainte de moțiunea de cenzură. „Nu aș băga mână în foc că va trece”, spunea candidatul Alianței USR – Plus la alegerile din noiembrie.

Dar poate cel mai mare câștigător al moțiunii de cenzură este liderul Pro România, fostul premier și președinte al PSD, Victor Ponta. Fost candidat la prezidențiale în 2014, Ponta a fost într-un con de umbră după ce a fost mazilit de Liviu Dragnea din PSD. Dar Victor Ponta a renăscut ca o adevărată pasăre Phoenix și pare să fie cel care va trage sforile în viitorul apropiat, lucru cu siguranță incomod atât pentru PSD, cât și pentru PNL și USR. De altfel, liderul Pro România a fost extrem de jovial de la tribuna Parlamentului, acolo unde a ținut un discurs presărat de glume mai mult sau mai puțin reușite la adresa Vioricăi Dăncilă.

Așadar, scenariile sunt multiple după această moțiune de cenzură, iar viitorul politic este destul de încâlcit în acest moment. Rămâne de văzut care vor fi următorii pași, dat fiind faptul că toți jucătorii importanți ai opoziției au impresia că au câștigat și că li se cuvine prim planul în ceea ce urmează în „era post-Dăncilă”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×