Calendar ortodox 28 noiembrie: Părintele Ștefan cel Nou

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
28/11/2018, 09:52
Calendar ortodox 28 noiembrie: Părintele Ștefan cel Nou
Calendarul Creștin Ortodox arată că pe 28 noiembrie se prăznuiește Ștefan cel Nou.

Calendarul Creștin Ortodox arată că în ziua de 28 noiembrie se prăznuiește Preacuviosul Părinte Ștefan cel Nou. Acesta este din părinți creștini, respectiv Ioan și Ana. Încă din copilărie, Ștefan cel Nou a ales numele Domnului și credința nemărginită, asta și datorită mamei sale, Ana, care l-a învățat cu Casa Domnului. Ștefan cel Nou a ținut post aspru de-a alungul timpului și un stil de viața greu. Preotul a ales calea nevoinței, după ce s-a așezat la muntele vestit Aavxemtie. 

„Iar cel dintr-însul născut, vrăjmaşul Constantin Copronim, a făcut şi mai mari răutăţi decât tatăl său, prădând şi pustiind Biserica, şi arzând sfintele icoane, şi izgonind şi chinuind în tot felul pe monahi. Deci acesta aflând şi de Sfântul Ştefan că se închina la icoane şi că-l numeşte pe el eretic, neascultând de porunca lui şi nevrând să iscălească la eres, a trimis de l-a prins şi după multe chinuri l-a închis în temniţă ce se numeşte Pretorion, unde erau închişi şi alţi aleşi părinţi, pentru pricina aceasta adunaţi, fiind toţi la număr patruzeci şi doi.”

Ștefan cel Nou a ales numele Domnului și credința nemărginită, încă de când era copil
Ștefan cel Nou a ales numele Domnului și credința nemărginită, încă de când era copil

Părintele Ștefan cel Nou, prăznuit pe 28 noiembrie

„Aflându-i fericitul Ştefan îi săruta şi-i îndemna la luptă, făcând la închisoarea Pretoriului toată rânduiala şi slujba călugărească, aşa precum s-ar fi aflat în mănăstire. Aflând împăratul de aceasta şi cum că Pretoriul a fost prefăcut în mănăstire prin Ştefan, după unsprezece luni de când fusese închis în acel Pretoriu, l-au scos din închisoare şi l-au adus înaintea lui.

Atunci împăratul a poruncit de l-au aruncat jos şi l-au bătut cu pietre şi cu lemne. Iar unul din ucigaşii aceia a luat un lemn şi l-a lovit în moalele capului de i-a despicat capul. Şi aşa şi-a dat cinstitul său suflet în mâinile lui Dumnezeu şi a luat cununa mărturisirii. Iar cinstitul său trup a fost aruncat de pângăriţii aceia în mare. Apoi a fost îngropat de nişte creştini la locul unde zace şi astăzi.”

Mulți din ostașii împăratului Constantin Copronim, cei care erau ortodocși, au ales să se lepede de ce era păcătos și pământesc, cu o credință prea puțină, pentru a se alătura Domnului total și a se face monarhi. Datorită acestui fapt, a declarării credinței lor, împăratul i-a pedepsit. Pe unul dintre ei, pe nume Vasilie, l-a orbit, iar mai apoi i-a vărsat măruntaiele. Lui Soseniue i-a tăiat nasul, vrând mai apoi să-l omoare, însă acesta a reușit să fugă și să se salveze. Ștefan a fost omorât din prima clipă, pentru că nu era chip ca acesta să se înduplece de la credințele sale.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×